«Διαταραχή του Αυτιστικού Φάσματος (Δ.Α.Φ), οι σύγχρονες απόψεις στη Διάγνωση, την Εκπαίδευση, τη Θεραπευτική Παρέμβαση, και τη ζωή μετά το σχολείο»

 In Ομιλίες

Κύριε Γκορίλα, πρόεδρε της ΕΨΕΠΥΕΑ,

Αγαπητά μέλη του σωματείου γονέων, κηδεμόνων και φίλων Ατόμων με Αυτισμό Αχαΐας (ΕΨΥΕΠΕΑ),

Φίλες και φίλοι,

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση να χαιρετίσω την τόσο σημαντική ημερίδα που διοργανώνετε με αφορμή την απόφαση του ΟΗΕ να καθιερώσει την 2η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τον Αυτισμό. Ο αυτισμός είναι μια διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει όχι μόνο τις πτυχές της ζωής του ατόμου αλλά και την ζωή της υπόλοιπης οικογένειας. H έγκαιρη διάγνωση, οι θεραπευτικές παρεμβάσεις και η εκπαίδευση αποτελούν τη βάση για την ομαλή ένταξη των ατόμων με αυτισμό όχι μόνο στο σχολείο αλλά και μετά από αυτό στην κοινωνία.

Η ημερομηνία της 2ης Απριλίου είναι αφιερωμένη στην Ευαισθητοποίηση και Ενημέρωση για τον αυτισμό. Σήμερα, 1 στα 150 άτομα διαγιγνώσκονται με αυτισμό, καθιστώντας τον πιο κοινό από το συνολικό ποσοστό του παιδικού καρκίνου, του διαβήτη και του AIDS. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση:

Δύο λέξεις κλειδιά στην προσπάθεια να κατανοήσουμε τον αυτισμό και να βοηθήσουμε τα άτομα και τις οικογένειες τους να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη πορεία της διάγνωσης και της επιλογής των θεραπευτικών μεθόδων που θα βοηθήσουν το άτομο να ζήσει μια ζωή όσο το δυνατόν πιο αυτόνομη.

Ενημέρωση γιατί οι διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού μας αφορούν όλους. Αναφερόμαστε σε μια σύνθετη διαταραχή με ένα φάσμα συμπτωματολογίας (συμπεριφορών), οι οποίες χρειάζονται σωστό εντοπισμό και έπειτα παρέμβαση. Γνωρίζουμε δηλαδή ότι ο αυτισμός είναι μια ισόβια αναπτυξιακή διαταραχή για την οποία δεν υπάρχει μία και συνολική θεραπεία, αλλά απαιτείται πολύ συχνά εξατομικευμένη θεραπευτική αντιμετώπιση ώστε τα άτομα με αυτισμό με την κατάλληλη εκπαίδευση και θεραπεία μπορούν να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας όπως όλοι μας. Όλοι μας κάποια στιγμή της ζωής μας έχουμε συναναστραφεί με άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και πολύ συχνά δεν το έχουμε καταλάβει.

Όπως όλοι γνωρίζουμε  υπάρχουν περιπτώσεις που ορισμένα παιδιά με αυτισμό – διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, στα οποία έγινε πρώιμη παρέμβαση, δεν ξεχωρίζουν από τα άλλα παιδιά, δεν παύουν όμως σε ορισμένους τομείς να διαφέρουν. Ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων με αυτισμό βελτιώνεται στον τομέα των χαρακτηριστικών διαταραχών, στην ανάπτυξη των ικανοτήτων μετά από εκπαίδευση, αλλά δεν μπορεί να ζήσει αυτόνομα και χρειάζεται διαρκή επιτήρηση ή φροντίδα. Μπορεί όμως να κάνει απλές εργασίες γι’ αυτό είναι απαραίτητες οι δομές που διασφαλίζουν ειδική εκπαίδευση, απασχόληση, προστατευμένη εργασία και όταν χρειαστεί να ζήσει μακριά από την οικογένεια κατάλληλη, ανθρώπινη, αξιοπρεπή διαβίωση.

Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και ειδικότερα της ιατρικής, της σχολικής και της επαγγελματικής κοινότητας. Η κοινωνία και η κοινότητα γνωρίζουν πολύ λίγα για τον αυτισμό γι’ αυτό και η ένταξη σε αυτήν των ατόμων με αυτισμό συναντά σημαντικές δυσκολίες. Στην καθημερινή ζωή έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε ότι τα παιδιά αυτά, εξαιτίας της περίεργης συμπεριφοράς τους, αποτελούν πάντα ενόχληση για τους άλλους όμως αξίζουν τα ίδια δικαιώματα όπως κάθε άλλος άνθρωπος στην κοινωνία. Μέσα από ημερίδες και δράσεις για την εξάλειψη του στίγματος οι φορείς σε συνεργασία με τις οικογένειες θα πρέπει να ηγηθούν στην προσπάθεια ενημέρωσης και αγωγής της κοινότητας, της εκπαίδευσης της κοινωνίας, προβάλλοντας την πραγματική εικόνα αυτών των παιδιών, καταρρίπτοντας τους μύθους, τις εικασίες, τις διαστρεβλωμένες απόψεις.

Φίλες και φίλοι,

Εμείς στη Νέα Δημοκρατία, στα πλαίσια του προγράμματός μας που θα παρουσιάσουμε σήμερα Σάββατο στις 6:30 το απόγευμα στην Πάτρα, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση και στην αποκατάσταση και στήριξη των παιδιών με αναπτυξιακές δυσκολίες και ιδιαιτερότητες στη μάθηση.

Παράλληλα θεωρούμε απαραίτητη την ύπαρξη προγραμμάτων για την υποστήριξη των οικογενειών των ατόμων με αυτισμό σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Η ολοκληρωμένη διάγνωση, η αποκατάσταση μέσω θεραπευτικών προγραμμάτων, η επαγγελματική αποκατάσταση και η αυτόνομη διαβίωση των ατόμων με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές όπως και των ατόμων με ειδικές ανάγκες θα αποτελέσουν προτεραιότητα στο Πρόγραμμα της Ν.Δ. ώστε να μην υπάρχει η ταλαιπωρία των ατόμων και των οικογενειών τους όπως γίνεται το τελευταίο διάστημα ακόμη και με τη δημιουργία νέων εξειδικευμένων μονάδων όπου είναι απαραίτητο.

Και θέλουμε και τη δική σας βοήθεια στην εξειδίκευση των μέτρων που πρέπει να ληφθούν ώστε τα παιδιά μας να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη ευκολία την μετάβασή τους στο σχολείο αλλά και μετά στην κοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση εμείς σεβόμαστε τη διαφορετικότητα αντιμετωπίζοντας τα άτομα με αυτισμό πρωτίστως σαν άτομα που χρήζουν βοήθειας και φροντίδας για να μπορέσουν να γίνουν ισότιμα μέλη στο σχολείο αλλά και μετά από αυτό στην κοινωνία μας.

Με αυτές στις σκέψεις χαιρετίζω την ημερίδα σας και θα περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον τα συμπεράσματά της ώστε να εμπλουτίσουμε ακόμα περισσότερο το πρόγραμμά μας στην υγεία!

Σας ευχαριστώ.

Recent Posts