Παρουσίαση Προγράμματος Υγείας Νέας Δημοκρατίας Πάτρα

 In Ομιλίες

Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισσες,

Μέλη του τομέα Υγείας,

Συμπολίτες της Πάτρας,

Εδώ στην πρωτεύουσα της Αχαΐας, στην καρδιά της Δυτικής Ελλάδας, στην πόλη μας την Πάτρα, παρουσιάζουμε το πρόγραμμα υγείας της Νέας Δημοκρατίας!

Το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στην Αθήνα στις 23 Φεβρουαρίου από τον Πρόεδρό μας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ένα πρόγραμμα που αποτελεί καρπό συνεχούς διαβούλευσης και διαρκούς εμπλουτισμού του με τα μέλη του Τομέα Υγείας της μεγάλης φιλελεύθερης και δημοκρατικής παράταξής μας αλλά και αποτέλεσμα συνεχών συναντήσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς στην Υγεία!

Που είναι αποτέλεσμα των περιοδειών μας με τον Τομεάρχη Υγείας της παράταξης Βασίλη Οικονόμου και τα κατά τόπους στελέχη μας ανά τη χώρα στις μονάδες υγείας τα τελευταία δύο χρόνια!

Που είναι αποτέλεσμα καλής συνεργασίας του Τομέα Υγείας με την Γραμματεία Προγράμματος του κόμματός μας!

Και που είναι το πρώτο βήμα για την εφαρμογή της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας στον κρίσιμο αυτό τομέα για την ποιότητα ζωής των πολιτών!

Γιατί το δεύτερο θα είναι η άμεση εφαρμογή του προγράμματος, όταν θα κληθούμε σε λίγους μήνες να το κάνουμε με την ψήφο του ελληνικού λαού και με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Και όσο καθυστερεί τις εθνικές εκλογές ο Πρωθυπουργός για να παραμείνει λίγους μήνες παραπάνω στην εξουσία τόσο μεγαλύτερη θα είναι η συντριβή του κόμματός του σε όλες τις κάλπες που θα στηθούν!

Και στις κάλπες της 26ης Μαΐου των αυτοδιοικητικών εκλογών και κυρίως των ευρωεκλογών όπου θα δοθεί ένα εκκωφαντικό μήνυμα στην κυβέρνηση -κουρελού του ΣΥΡΙΖΑ, με τη μεγάλη νίκη της φιλελεύθερης και δημοκρατικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας!

Μία νίκη που θα σημάνει το τέλος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ!

Της κυβέρνησης που έπνιξε τον κόσμο στην υπερφορολόγηση και μεγάλωσε τα χρέη του στην εφορία!

Που δεν κάνει ούτε μία παραγωγική επένδυση τα τελευταία χρόνια αλλά μοιράζει επιδόματα ελεημοσύνης και υπόσχεται διορισμούς στους κολλητούς της στο δημόσιο!

Που έδωσε, όπως ανοιχτά παραδέχτηκε και ο ίδιος ο κ. Ζάεφ προχθές, «μακεδονική εθνότητα» στη γειτονική χώρα!

Που μεγάλωσε το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών στις γειτονιές!

Που δεν δίστασε να βάλει στο ευρωψηφοδέλτιό του ΣΥΡΙΖΑ πρόσωπο ταυτισμένο απόλυτα με τη λέξη «διαπλοκή» στη χώρα μας!

Και επίσης πρόσωπο, όπως την κ. Λοΐζου, που αποδεδειγμένα έπαιρνε παρανόμως για πάνω από 5 χρόνια τη σύνταξη της θανούσας μητέρας της!

Και στης «Μυρσίνης την ποδιά» όπως έλεγε το τραγούδι, κατέρρευσε με πάταγο και το τελευταίο «φύλο συκής» του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ!

Και έρχεται να μας μιλήσει εσχάτως και για την Ευρώπη ο κ. Τσίπρας, αυτός που κάνει ανοιχτά μπίζνες με δικτάτορες όπως ο κ. Μαδούρο της Βενεζουέλας!

Και που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έφτασε τη χώρα μας ένα βήμα εκτός Ευρώπης το 2015 με την άφρονα πολιτική του!

Τη χώρα που την ευρωπαϊκή της πορεία έσωσε η Νέα Δημοκρατία το καλοκαίρι του 2015, αναλαμβάνοντας την ιστορική ευθύνη. Όπως και το 1979 που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (!) την ενέταξε στην Ε.Ε!

Σε αυτές τις ευρωεκλογές λοιπόν θυμόμαστε και ψηφίζουμε μαζικά Νέα Δημοκρατία και τους εξαιρετικούς υποψήφίους μας για την Ευρωβουλή για να ηττηθεί η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης!

Καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη στις εκλογές!

Και στους δήμους και στις περιφέρειες όπως εδώ στην Δυτική Ελλάδα ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την μεγάλη επικράτηση στην Αυτοδιοίκηση!

Φίλες και φίλοι,

Το πρόγραμμά που σας παρουσιάζουμε σήμερα για την υγεία είναι μεταρρυθμιστικό, προοδευτικό και κοστολογημένο!

Γιατί εμείς δεν κάναμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ να τάζουμε και μετά να λέμε δεν ξέραμε, ηττηθήκαμε και συμβιβαστήκαμε!

Εμείς αντιθέτως, θέτουμε στόχους αλλά και εξηγούμε που μπορούμε να βρούμε ρεαλιστικά τους πόρους για να πετύχουμε τους στόχους αυτούς!

Και ο στόχος του προγράμματός μας είναι ένας: Ένα καλό δημόσιο σύστημα υγείας των πολιτών! Και όταν λέμε δημόσιο, φίλες και φίλοι, δεν εννοούμε στενά κρατική υγεία, όπως εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δημόσιο είναι αυτό που θα παρέχει την ποιοτικότερη φροντίδα υγείας για όλους τους πολίτες – είτε προέρχεται από το κράτος είτε από τους ιδιώτες, που για μας μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην ιατρική φροντίδα των πολιτών!

Τέσσερις (4) είναι οι άξονες πάνω στους οποίους βασίζεται το πρόγραμμά μας και επιτρέψτε μου ένα σύντομο σχόλιο για κάθε έναν από αυτούς:

Ο πρώτος άξονας είναι η πρόληψη!

Δεν είναι δυνατόν, φίλες και φίλοι, η χώρα μας να κατατάσσεται τελευταία στις προληπτικές δράσεις στον δυτικό κόσμο και αντίθετα να δαπανά τεράστια ποσά – τα περισσότερα από κάθε άλλη – στις νοσηλείες στα νοσοκομεία!

Πρέπει να υπάρξει μία πραγματική επανάσταση στην πρόληψη ώστε να αποκτήσουμε κουλτούρα καταρχάς ενός υγιεινότερου τρόπου ζωής, σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε εμπνευστεί και είχε αρχίσει να εφαρμόζει στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 ο αείμνηστος Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας και ιατρός Σπύρος Δοξιάδης!

Με απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους!

Με καταπολέμηση της παχυσαρκίας – ειδικά για τη νέα γενιά όπου έχουμε ανησυχητικά φαινόμενα.

Με μαζικές καμπάνιες στα σχολεία και στην κοινωνία και ενθάρρυνση των πολιτών για την ανάγκη υγιούς ζωής με άθληση και υγιεινή διατροφή.

Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα παιδιά μας απροστάτευτα!

Και στα σχολεία μπορούμε έγκαιρα να διαγνώσουμε και να στηρίξουμε τα παιδιά που εμφανίζουν μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς, από τη δυσλεξία μέχρι τον αυτισμό.

Το πρωί, σήμερα, βρισκόμουν σε ημερίδα για τον αυτισμό στην Πάτρα όπου εξηγούσαν οι ομιλητές το κρίσιμο της έγκαιρης διάγνωσης του αυτισμού στο σχολικό περιβάλλον…

Και από το σχολείο πρέπει να ξεκινήσουμε τους μαζικούς εμβολιασμούς για την καταπολέμηση ιών και νόσων, όπως της γρίπης που μετράμε τους τελευταίους μήνες ήδη 127 νεκρούς ή της ιλαράς που επανεμφανίστηκε με δραματικές συνέπειες.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εγκλημάτησε συνειδητά αφήνοντας απροστάτευτο τον πληθυσμό χωρίς μαζικές καμπάνιες εμβολιασμού και γενικότερα μέτρα προστασίας με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα!

Δείτε αντιθέτως φίλες και φίλοι τι έπραξε η γειτονική Ιταλία για να αντιμετωπίσει την πανδημία γρίπης! Όποιος μαθητής δεν έχει κάνει τα κατάλληλα εμβόλια του απαγορεύεται ακόμα και να πηγαίνει σχολείο!

Στην Ελλάδα όμως οι Υπουργοί Υγείας, αντί να κάνουν στοχευμένες δράσεις και να βάλουν στόχο ζωής την πρόληψη στα σχολεία, δίνουν συνεντεύξεις, με προεξάρχοντα τον κ. Πολάκη, ο οποίος μας είπε ότι «βρε αδερφέ μέτρια χρονιά φέτος για τη γρίπη, μόνο 120 νεκρούς είχαμε»!!!

Ντροπή τους και πάλι ντροπή τους…

Η ασυλία τους όμως παίρνει τέρμα.

Και τη θέση της αναισθησίας παίρνει η ευθύνη!

Ενώνουμε ολόψυχα τις δυνάμεις μας για ένα καλύτερο μέλλον στην υγεία για τον ελληνικό λαό!

Με δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους Έλληνες, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου!

Όλοι θα μπορούμε να περάσουμε από προληπτικό έλεγχο! Με ενημέρωση μέσω SMS ή e-mail για τις αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα, με αυτόματη παραπομπή σε κρατικές ή ιδιωτικές δομές!

Και μιας και μίλησα για τον καρκίνο – επειδή το θέμα μας αφορά όλες και όλους καθώς γνωρίζουμε κάποιον στον περίγυρό μας φίλο ή συγγενή που να έδωσε τη μάχη με την ασθένεια – επιτρέψτε μου εδώ να αναφέρω μερικές παραπάνω δεσμεύσεις μας.

Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στη δημιουργία ταχείας οδού στα νοσοκομεία για την εξέταση και τη θεραπεία των καρκινοπαθών!

Για να μειώσουμε την αναμονή της ακτινοθεραπείας που σήμερα έχει μέσο χρόνο αναμονής τους 3-4 μήνες.

Και θέλουμε να υπάρξει λειτουργία διπλής βάρδιας σε όλα τα ακτινοθεραπευτικά κέντρα!

Και θα προχωρήσουμε όπως έχει δεσμευτεί δημόσια ο πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης στη διανομή των φαρμάκων στο σπίτι για τους ογκολογικούς ασθενείς και στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό για κατ’ οίκον νοσηλεία.

Και δεσμευόμαστε για την ίδρυση ειδικών κέντρων αντιμετώπισης του καρκίνου (διάγνωση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και αποκατάσταση) όπου θα παρέχεται ολοκληρωμένη φροντίδα – κατά το πρότυπο του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».

Και με λειτουργία τέλος δικτύου παιδιατρικών κλινικών διασυνδεδεμένων με την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «ΕΛΠΙΔΑ»!

Ο δεύτερος άξονας που βασίζεται το πρόγραμμά μας είναι η λογοδοσία!

Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που έρχεται θα λογοδοτούν – όχι μόνο στην παράταξή μας αλλά και τον ελληνικό λαό.

Και θα είναι κυρίως όσοι αναλάβουν τις νέες θέσεις ευθύνης, όπως οι διοικητές των νοσοκομείων και των ΥΠΕ!

Και προχωράμε στην εισαγωγή επαγγελματικού μάνατζμεντ για να εγκαταλειφθούν επιτέλους οι κομματικές προσλήψεις!

Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τη χρηστή διαχείριση του συστήματος υγείας και των θετικών αποτελεσμάτων της πολιτικής για την πρόληψη, θα επανεπενδύονται στο σύστημα υγείας!

Και επιμένουμε σε αυτή τη δέσμευση για τη λογοδοσία, όχι γιατί θέλουμε να τιμωρήσουμε αλλά γιατί θέλουμε κυρίως να μπει τέλος στην αυθαιρεσία!

Γιατί θέλουμε να βάλουμε στόχους που να μπορούμε να υλοποιήσουμε και όταν δεν τα καταφέρνουμε ικανοποιητικά να ελέγχουμε τι πήγε λάθος και να το διορθώνουμε, πάντα προς όφελος των πολιτών / ασθενών και των οικογενειών τους!

Και οι ανεπίδεκτοι βελτίωσης προφανώς θα πηγαίνουν στα σπίτια τους! Θέσεις ευθύνης χωρίς λογοδοσία δεν νοείται στην Ελλάδα του αύριο που θέλει να είναι στον σκληρό πυρήνα των ανεπτυγμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Και είναι δέσμευση αλλά και υποχρέωσή μας η δημιουργία Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Υγεία που θα διασφαλίζει εκτός από την λογοδοσία, την διαφάνεια αλλά και την εποπτεία των εμπλεκόμενων φορέων!

Ο τρίτος άξονας φίλες και φίλοι είναι η προτεραιότητα!

Και εννοώ προτεραιότητα γι’ αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη για ιατρική φροντίδα!

Γι’ αυτό προχωρούμε στην υλοποίηση του υγειονομικού χάρτη των αναγκών ώστε πρώτα να γνωρίζουμε καλά ποιοι και που την χρειάζονται!

Και μετά ιεραρχούμε τις προτεραιότητες στις βασικές παθήσεις του πληθυσμού, για τον καρκίνο, τον διαβήτη, τα καρδιακά, τα εγκεφαλικά επεισόδια και την άνοια!

Με δράσεις που θα ανακουφίζουν άμεσα αυτούς που επείγει:

Μίλησα πριν για τη δέσμευσή μας προς αποστολή φαρμάκων στο σπίτι για τους ογκολογικούς ασθενείς!

Το ίδιο θα ισχύσει για όλους τους χρόνια πάσχοντες και τους ηλικιωμένους που θα έχουν προτεραιότητα και στα ραντεβού με ιατρούς!

Και είναι δέσμευσή μας η δημιουργία εξειδικευμένων κέντρων για την άνοια, τον διαβήτη, τη διαχείριση των εγκεφαλικών επεισοδίων, των καρδιοαναπνευστικών νοσημάτων όπως και δομών ψυχικής υγείας για τον έφηβο και το παιδί σε συνεργασία με τους δήμους και τον ιδιωτικό τομέα.

Επιπλέον, φίλες και φίλοι, είναι δέσμευσή μας πως κανένας πολίτης στα νησιά και τις άγονες περιοχές της χώρας δεν θα μείνει απροστάτευτος!

Και σε κανένα νοσοκομείο δεν θα λείπει Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)!

Θα λειτουργούν με όλο το απαραίτητο προσωπικό και όχι όπως σήμερα που σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν μόνο τα μηχανήματα!

Γι’ αυτό θα γίνουν στοχευμένες προσλήψεις ιατρικού και κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού εκεί που χρειάζονται και όχι απλώς θα εξαγγέλλονται, χωρίς να γίνονται όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί πρέπει στα νοσοκομεία να μειωθεί ο χρόνος αναμονής και η ταλαιπωρία των πολιτών! Αλλά θα πρέπει και να προστατεύσουμε το προσωπικό των νοσοκομείων από την εξάντληση, στην οποία τους έχει οδηγήσει η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στηριζόμενη στο φιλότιμό τους.

Και θα διαθέσουμε 100 εκατομμύρια ευρώ για την ανακαίνιση, την προμήθεια εξοπλισμού και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων εντός 5ετίας και επιπλέον αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων αλλά και ιδιωτικών δωρεών.

Και μου δίνετε η ευκαιρία να ξεκαθαρίσω μία παρανόηση που γίνεται σε σχέση με τις προσλήψεις: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για τον κανόνα 1 προς 5 ισχύει μόνο για το διοικητικό προσωπικό!

Θα εξαιρεθούν από αυτόν τον κανόνα οι ιατροί, οι νοσηλευτές και οι δάσκαλοι – καθηγητές στα σχολεία! Στοχευμένες προσλήψεις λοιπόν θα γίνουν και όχι απολύσεις όπως προπαγανδίζει ψευδώς ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία απέλπιδα προσπάθεια να μειώσει το εύρος της ήττας του…

Και τέλος, θα χρησιμοποιήσουμε την ψηφιοποίηση της ιατρικής πληροφορίας για μία αναβαθμισμένη ποιοτική παροχή φροντίδας στους ασθενείς.

Με το ατομικό ηλεκτρονικό ιστορικό υγείας για κάθε ασθενή και την ηλεκτρονική διακίνηση συνταγών και παραπεμπτικών.

Ο τέταρτος και τελευταίος άξονας φίλες και φίλοι είναι ο άξονας της συνεργασίας!

Και εννοώ συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Και συνεργασία σημαίνει αξιοποίηση όλων των υπαρχουσών δομών ώστε πιο γρήγορα και ποιοτικά να υπάρχει κάλυψη των αναγκών υγείας!

Αξιοποίηση και των ιατρών των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των αναγκών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αλλά και των ιδιωτών ιατρών που θα αναλαμβάνουν τη συμπλήρωση του ηλεκτρονικού ατομικού ιστορικού υγείας των ασθενών!

Δεσμευόμαστε για την υπογραφή 2.000 νέων συμβάσεων με γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους για την κάλυψη των αναγκών σε ολόκληρη την Ελλάδα σε διάστημα 2 ετών στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη που βρίσκεται σε οριακή κατάσταση.

Διαφωνήσαμε – και είχαμε δίκιο όπως δείχνει η πορεία – της δημιουργίας των ΤΟΜΥ αντί να αναπτύξουμε και στελεχώσουμε τις ήδη υπάρχουσες κρατικές δομές. Σήμερα, λειτουργούν οι μισές ΤΟΜΥ από όσες είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι φυσικά υποστελεχωμένες – λόγω των εξευτελιστικών αμοιβών που προσφέρθηκαν.

Εμείς θα συνομιλήσουμε με τους ιδιώτες ιατρούς ώστε να υπάρξουν όροι που να είναι δελεαστικοί προκειμένου να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ. Δε θα επιβάλουμε όρους όπως έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό οι ιατροί της γύρισαν την πλάτη.

Αυτή η λανθασμένη πολιτική οδήγησε στην καταστροφή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους πολίτες στα νοσοκομεία!

Και θα στηρίξουμε τον ιδιωτικό τομέα στην υγεία με τη θέσπιση κινήτρων σε όσες εταιρείες επενδύσουν στην έρευνα, ανάπτυξη και εφαρμογή νέων προϊόντων, φαρμακευτικών και άλλων. Με ενθάρρυνση των κλινικών μελετών στα νοσοκομεία μας με στόχο την προώθηση της έρευνας και της νέας τεχνολογίας για νέα φάρμακα και θεραπείες που ζητούν οι ίδιοι οι σύλλογοι των ασθενών και γίνεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και θα στηρίξουμε τον τουρισμό υγείας με τη σύμπραξη δημόσιων και ιδιωτικών δομών που μπορεί να φέρει πολλά εκατομμύρια ευρώ στη χώρα μας.

Έχω πολλές φορές σημειώσει ότι η Αχαΐα έχει ένα σύνολο από δομές υγείας που μπορούν αν αξιοποιηθούν κατάλληλα να προσελκύσουν τουρίστες και επενδύσεις.

Φίλες και φίλοι,

Είμαστε έτοιμοι!

Με πρόγραμμα για την υγεία στην υπηρεσία του πολίτη.

Ένα σύστημα προσβάσιμο, που θα λειτουργεί και δεν θα ταλαιπωρεί, θα σέβεται τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, θα μεριμνά για τους ευάλωτους, θα προλαμβάνει την ασθένεια και θα προωθεί την ευεξία και την καλή ποιότητα ζωής!

Έχουμε μαζί μας συμμάχους τους ιατρούς και τους επαγγελματίες υγείας που όπου στήνονται κάλπες τα τελευταία χρόνια δίνουν μεγάλες εκλογικές νίκες στην παράταξή μας!

Από την Πάτρα και τον Ιατρικό Σύλλογο με την φίλη την Άννα την Μαστοράκου αλλά και σε όλη την επικράτεια, όπως στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και στις μονάδες υγείας της χώρας, στα νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ μέχρι και στο Υπουργείο Υγείας!

Εμείς τους θέλουμε συμμάχους την επόμενη μέρα της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη!

Γιατί κρατάμε στο μυαλό μας τη ρήση του αείμνηστου Σπύρου Δοξιάδη, βουλευτή και πρώην Υπουργού μας, που έλεγε πριν από 45 χρόνια (1974) ότι «το όφελος της στήριξης των ιατρών από την πολιτεία δεν είναι υπέρ της απρόσωπης έρευνας και της επιστήμης, αλλά είναι κυρίως προς όφελος εμάς των πολιτών και των παιδιών μας»!

Σε λίγους μήνες λοιπόν ξεκινάμε την εφαρμογή του προγράμματος προς όφελος του ελληνικού λαού!

Είναι ζήτημα υγείας!

Είναι ζήτημα ζωής η εφαρμογή του!

Σας ευχαριστώ.

Recent Posts