«Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις»

 In Ομιλίες

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όσο προχωράει η συζήτηση του παρόντος νομοσχεδίου για τις επενδύσεις πιστεύω ακράδαντα ότι αποκαλύπτεται το πραγματικό πολιτικό πρόβλημα που υπάρχει στον τόπο τους τελευταίους 3 μήνες:

Και είναι η απουσία αξιόπιστης και σοβαρής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εξηγούμαι:

Έχουμε ένα νομοσχέδιο που κάνει τα αυτονόητα προσπαθώντας με νέες ρυθμίσεις να ξεκολλήσει 2.500 επενδυτικά σχέδια που λιμνάζουν αυτή τη στιγμή και έχουν ρίξει τη χώρα μας πολλές θέσεις πίσω στον τομέα των επενδύσεων σε Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Ένα νομοσχέδιο που προσπαθεί να επιλύσει παθογένειες δεκαετιών:

  • Που Επιταχύνει και εκλογικεύει τις διαδικασίες αδειοδότησης επιχειρήσεων και διευκολύνει εκείνες που θεωρούνται στρατηγικές, γιατί είναι άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ και δημιουργούν τουλάχιστον 100 νέες θέσεις εργασίας
  • Που διασφαλίζει ότι θα τηρούνται όλες οι απαιτήσεις και οι προϋποθέσεις των νόμων, ελληνικών και ευρωπαϊκών, και ειδικά των περιβαλλοντικών
  • Που βάζει συγκεκριμένους στόχους καταπολέμησης της γραφειοκρατίας.

Με τη δημιουργία του Εθνικού Προγράμματος Ανασχεδιασμού και Απλουστεύσεις Διαδικασιών ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση που κοστίζει σε χρόνο και σε χρήμα στους πολίτες, στη Δημόσια Διοίκηση, στην αγορά.

  • Που ενοποιεί μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου τις δομές εξωστρέφειας της χώρας και εξασφαλίζει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στον εθνικό στόχο αύξησης των εξαγωγών
  • Που εδραιώνει το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, σε συνέχεια και του δικού σας, με προγραμματισμό και σχεδιασμό δράσεων σε πόρους του Π.Δ.Ε. (Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων).
  • Που επιταχύνει τη δικαστική διαδικασία μέσω της ηλεκτρονικής κατάθεσης και επίδοσης τυπογράφων και λοιπών εγγράφων ενώπιον των δικαστηρίων, καθιερώνοντας τον ψηφιακό θεματικό φάκελο.
  • Που δίνει κίνητρα, εκσυγχρονίζει και απλοποιεί το καθεστώς ένταξης και λειτουργίας μιας επιχείρησης για την εγκατάστασή της σε επιχειρηματικά πάρκα
  • Που με τις παρεμβάσεις του στα εργασιακά, προχωρά στην υιοθέτηση υγειών και καθαρών κανόνων στην αγορά εργασίας, μακριά από ιδεοληψίες.
  • Που διευρύνει την αυτονομία των κοινωνικών εταίρων και επί της ουσίας προστατεύει τις θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές καταστάσεις.
  • Που ενισχύει την διαφάνεια και την αντιπροσωπευτικότητα του συνδικαλιστικού θεσμού στη χώρα μας, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους εργαζόμενους να αποφασίσουν για τα κρίσιμα ζητήματα που τους αφορούν.
  • Και που αντιμετωπίζει ακόμα περισσότερο την υποδηλωμένη εργασία και τις καταχρηστικές πρακτικές πολλών επιχειρηματιών που χρησιμοποιούν παραπλανητικά την μερική απασχόληση, αφαιρώντας πόρους και έσοδα από το ασφαλιστικό σύστημα, ενώ την ίδια στιγμή εκμεταλλεύονται ακραία τους εργαζόμενους.

Απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο λοιπόν τι ακούσαμε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κυρίως τον εισηγητή του και πρώην Υπουργό στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Στην καλύτερη περίπτωση ιδεοληψίες εναντίον των επιχειρήσεων μικρών και μεγάλων! «Και σε μας τα ζητούσαν» είπε με εφοπλιστική ειλικρίνεια ο κ. Παππάς αλλά «δεν τους κάναμε δεκτά τα αιτήματα».

Ε, ναι λοιπόν, εμείς θέλουμε να διευκολύνουμε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις να δημιουργήσουν πλούτο, γιατί πολύ απλά μέσω αυτού του πλούτου θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα δημιουργηθούν ούτε με φιλοδωρήματα πείνας, ούτε με γραφειοκρατία ούτε με κρατισμό, καταλάβετέ το επιτέλους!

Μίλησα για την καλύτερη περίπτωση γιατί υπήρξε και χειρότερη περίπτωση! Ήταν αυτή που ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ πιάστηκε στην κυριολεξία αδιάβαστος να καταγγέλλει τη δυνατότητα σε μερικές περιπτώσεις αδειοδότησης επιχειρήσεων από τον αρμόδιο Υπουργό υπό προϋποθέσεις όταν την ίδια διάταξη την έχει θεσμοθετήσει η δική του κυβέρνηση πριν από λίγα μόνο χρόνια!!!

Σε άλλες περιπτώσεις οι βουλευτές και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν σαν να μην ξέρουν την κατάσταση που υπάρχει και οι ίδιοι συνέχισαν στο θέμα για παράδειγμα των ελέγχων από τις Επιτροπές του Υπουργείου Ανάπτυξης των εταιριών του αναπτυξιακού νόμου.

Όλοι ξέρουμε ότι έκαναν πάνω από ένα και ακόμα και δύο χρόνια να ελέγξουν την αδειοδότηση των εταιρειών και στοιβάζονταν χιλιάδες φάκελοι.

Τώρα ερχόμαστε εμείς και δίνουμε αυτή τη δυνατότητα ελέγχου με αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις σε ιδιωτικές πιστοποιημένες εταιρείες!

Και φωνασκείτε, γιατί αλήθεια; Γιατί επιτέλους θα προχωρήσει γρηγορότερα ο έλεγχος για την επιχειρηματικότητά και από τον ιδιωτικό τομέα χωρίς «γρηγορόσημο» όπως σωστά είπε ο κ. Γεωργιάδης;

Επιπλέον, δεν θα πρέπει επιτέλους η δημόσια διοίκηση να απαντά σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα χωρίς να ταλαιπωρεί ατελείωτα τους ενδιαφερόμενους επενδυτές;

Δεν καταλαβαίνετε ότι όλες οι χώρες, ακόμα και οι χώρες του νότου που είμαστε πιο κοντά τους και ο κ. Τσίπρας έκανε συνεννόηση μαζί τους, ανταγωνίζονται σε πόσες ώρες, για ώρες μιλάμε, θα στηθεί μία επιχείρηση και εμείς συζητάμε αν θα γίνεται σε 5 ημέρες;;;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης,

Είστε ζαλισμένοι και το κατανοώ, από τις συνεχόμενες αποκαλύψεις για το πώς επί της ουσίας, το Α’ εξάμηνο του 2015, παίξατε τη χώρα στα ζάρια από κοινού με τον κύριο Βαρουφάκη σχεδιάζοντας δραχμές και ΙΟΥ νομίσματα απευθυνόμενοι σε ξένους ηγέτες.

Είδαμε καλά τις συνέπειες της καταστροφικής σας πολιτικής.

Συνέλθετε γρήγορα και βάλτε πλάτη στην προσπάθεια ανάτασης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συνέλθετε, γιατί η χώρα έχει ανάγκη από την ύπαρξη μίας αξιόπιστης αντιπολίτευσής που θα βοηθάει με σοβαρό και δημιουργικό τρόπο στον έλεγχο της κυβέρνησης όπως μερικοί βουλευτές σας προσπαθούν να κάνουν.

Η Ελλάδα θα πάει μπροστά και χρειάζεται γρήγορα βήματα ανόρθωσης με γενναίες μεταρρυθμιστικές τομές.

Δεν υπάρχουν περιθώρια πισωγυρίσματος.

Σας ευχαριστώ.

 

Recent Posts