ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Πολυνομοσχέδιο Υγείας

 In Ομιλίες

Ευχαριστώ κύριε πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Διαβάζοντας το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων νομίζω ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο υλοποιεί το πρόγραμμά της επί της ουσίας όπως θα εξηγήσω αλλά και βελτιώνει ουσιαστικά τη νομοθετική λειτουργία του Κοινοβουλίου.

Ενώ θα μπορούσε δηλαδή να νομοθετήσει με απλές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής – λόγω του επείγοντος των ρυθμίσεων που έχει να αντιμετωπίσει με τις προσλήψεις προσωπικού αλλά και ακόμα περισσότερο με τις λήξεις των συμβάσεων εργασίας -, βάζει ένα τέλος σε αυτή την πολιτική πρακτική.

Φέρνει δηλαδή σε ένα ενιαίο κείμενο όλες τις διατάξεις από διαφορετικά Υπουργεία που εμπλέκονται στη νομοθέτηση και δίνει την ευκαιρία έστω και σε αυτά τα στενά νομοθετικά όρια να ακουστούν όλες οι απόψεις και να ακολουθήσει συζήτηση από όλες τις πτέρυγες του κοινοβουλίου.

Είναι γνωστές, και δεν θέλω να τις υπενθυμίσω εκτενώς, οι πρακτικές της νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης την προηγούμενη τετραετία να φέρνει δεκάδες τροπολογίες της τελευταίας κυριολεκτικά στιγμής ακόμα και την ώρα που συζητούνταν νομοσχέδια μέσα στην ολομέλεια για να εξυπηρετήσει τις δικές της επιδιώξεις.

Επί της ουσίας τώρα το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις από 15 Υπουργεία.

Ποιοι τομείς προστατεύονται;

Ο πρώτος τομέας είναι η πρώτη κατοικία των Ελλήνων πολιτών στους οποίους δίνεται μία τελευταία παράταση από πλειστηριασμούς έως και το τέλος Απριλίου.

Είναι γνωστό ότι έχουν γίνει ευνοϊκές ρυθμίσεις από την κυβέρνηση με συγκεκριμένες διατάξεις και καλούμε τους δανειολήπτες να κάνουν έστω και αυτούς τους τελευταίους μήνες ρύθμιση καθώς θα βοηθηθούν και αυτοί αλλά και η οικονομία της χώρας από τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Και μίας και μιλάμε για ρυθμίσεις οφειλών, ιδιαίτερα σημαντική είναι η ρύθμιση που γίνεται από το Υπουργείο Εργασίας σε βεβαιωμένες οφειλές προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, κατά πέντε μήνες, δηλαδή έως την 31/5/2020. Δίνουμε μία δυνατότητα ακόμα και στους οφειλέτες που είχαν ενταχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση του ν. 4611/2019 και την απώλεσαν αφού θα μπορούν υπό προϋποθέσεις, να επανενταχθούν στη ρύθμιση οφειλών προς ΕΦΚΑ.

Και παρατείνεται ως 31 Δεκεμβρίου 2020 η προθεσμία εντός της οποίας εκκαθαρίζονται και πληρώνονται από τον ΕΦΚΑ όλες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κλάδου Υγείας των ΦΚΑ που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία και λοιπούς συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Ρυθμίζουμε τέλος με το άρθρο 10 τις οφειλές των παρόχων υγείας λόγω του clawback που τους είχε οδηγήσει πραγματικά σε απόγνωση τα προηγούμενα χρόνια με δυνατότητα αποπληρωμής σε έως 120 δόσεις.

Ο δεύτερος τομέας που προστατεύουμε είναι τα σύνορά μας. Είναι γνωστή η πολιτική της κυβέρνησης για το προσφυγικό – μεταναστευτικό που έχουμε εξαγγείλει εδώ και μήνες. Αναγκαία συμπλήρωση αυτής της πολιτικής είναι η πρόσληψη συνοριοφυλάκων και αυτό κάνουμε με την διάταξη του άρθρου 17 και τη σύσταση στην ΕΛΑΣ 800 θέσεων Συνοριακών Φυλάκων ορισμένου χρόνου. Και προχωρούμε βέβαια τάχιστα και στην υλοποίηση του σχεδίου για την αποσυμφόρηση των νησιών μας και τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων γι’ αυτούς που δεν θα δικαιούνται άσυλο και θα πρέπει να επιστρέψουν πίσω στις χώρες των.

Και δίνουμε κίνητρα με τα άρθρα 8 και 9 στους ιατρούς και σε όλους τους επαγγελματίες υγείας που απασχολούνται ή πρόκειται να απασχοληθούν σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) προσφύγων.

Ο τρίτος και τελευταίος τομέας που προστατεύουμε είναι αυτός των συμβάσεων εργασίας.

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι γνωστά τα κενά που υπάρχουν σε πολλούς τομείς όπως στην υγεία, στην παιδεία και στους ΟΤΑ.

Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο και ήδη ο Υπουργός Εσωτερικών έχει εξαγγείλει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προσλήψεων σε κρίσιμους τομείς προκειμένου να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή η απρόσκοπτη λειτουργία για παράδειγμα των νοσοκομείων και των λοιπών φορέων της υγείας.

Στα πλαίσια αυτά είναι αναγκαίες οι ολιγόμηνες ή ετήσιες παρατάσεις που προβλέπονται σε φορείς του Υπουργείου Υγείας για σίτιση, εστίαση και φύλαξη ώστε να δοθεί χρόνος να ετοιμαστούν οι νέες συμβάσεις που θα υπογραφούν.

Η ίδια αρχή της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος ακολουθείται και στις διατάξεις που προβλέπουν παράταση θητείας στους πυροσβέστες 5αετούς υπηρεσίας στους εποχικούς πυροσβέστες αλλά και στην δυνατότητα απόσπασης προσωπικού στην τόσο σημαντική όπως αποδείχτηκε Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Υλοποιούμε τάχιστα το κυβερνητικό έργο παρά τις δυσκολίες, τις ασφυκτικές ημερομηνίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε αλλά και την αντικειμενική δυσκολία που υπάρχει με το πρόβλημα του προσφυγικού. Υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας, δίνοντας όραμα και προοπτική στους πολίτες.

Σας ευχαριστώ.

Recent Posts