«Εφαρμόζοντας μια στοχευμένη στεγαστική πολιτική»

 In Άρθρα

του Ιάσονα Φωτήλα

Με μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχωρά στην εφαρμογή μιας στοχευμένης στεγαστικής πολιτικής, με έμφαση στις νέες και στους νέους, όπως και στις πολύτεκνες οικογένειες, και με την παράλληλη επιδότηση των επιτοκίων. 

Υπενθυμίζεται ότι για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» δικαιούχοι των άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων είναι άτομα ηλικίας 25-39 ετών, με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, που δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους.

Το πρόγραμμα των επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων εξασφαλίζει χαμηλότερη δόση για την αποπληρωμή του δανείου, καθώς το 75% του ποσού χορηγείται άτοκα από τη ΔΥΠΑ και το τραπεζικό επιτόκιο εφαρμόζεται στο υπόλοιπο 25% του ποσού. Για τρίτεκνους και πολύτεκνους τα δάνεια χορηγούνται άτοκα, με 100% επιδότηση του επιτοκίου από τη ΔΥΠΑ. Έτσι, το επιτόκιο του δανείου διαμορφώνεται στο ένα τέταρτο του αντίστοιχου επιτοκίου, που χρεώνουν κανονικά οι τράπεζες ή είναι μηδενικό για τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Σημειώνεται δε ότι τα δάνεια καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, έναντι 80% που είναι η συνήθης τραπεζική πρακτική

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών, επιδιώκοντας την ενίσχυση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού ευάλωτων ενήμερων πολιτών με στεγαστικά δάνεια, οι οποίοι επιβαρύνονται από τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων εξαιτίας της συσταλτικής νομισματικής πολιτικής, συμφώνησε με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα για τη διεύρυνση κατά 30% των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που αφορούν την ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης στεγαστικών δανείων.

Επιπλέον, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στο πρόγραμμα παρατείνεται κατά τρεις μήνες, έως τις 31 Ιουλίου 2023, έτσι ώστε να αιτηθούν και να επωφεληθούν από αυτό περισσότεροι δανειολήπτες.

Κατόπιν όλων αυτών, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη στεγαστική πολιτική, διευκολύνοντας τους πολίτες να αποκτήσουν ή να κρατήσουν το δικό τους σπίτι.

Άλλωστε, όπως έχει καταστήσει σαφές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις προτεραιότητες μας για τη δεύτερη τετραετία εντάσσεται η ίδρυση και λειτουργία υπουργείου Στεγαστικής Πολιτικής.   

Ο Ιάσονας Φωτήλας είναι βουλευτής Αχαΐας ΝΔ

Recent Posts