Ημερίδα για σακχαρώδη διαβήτη Πάτρα (με παρουσίαση βιβλίου)

 In Ομιλίες

Κύριοι διοργανωτές της ημερίδας,

Κυρία Δέσποινα Μαργιωρή (συγγραφέας του βιβλίου),

Κυρία  Ριζογιάννη της εφημερίδας Πελοπόννησος,

Φίλες και Φίλοι,

Αφού σας ευχαριστήσω ως βουλευτής Αχαΐας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ για την πρόσκληση στην ημερίδα σας, θέλω να πω ότι είναι πολύ σημαντική η διοργάνωσή της για τον σακχαρώδη διαβήτη και θέλω να συγχαρώ τη συγγραφέα για την έκδοση του βιβλίου με το σχετικό θέμα.

Είναι σημαντική δηλαδή γιατί συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και την ενεργοποίησή των σε ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό  πρόβλημα.

Φίλες και φίλοι, αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια επικίνδυνη νόσος. Ειδικά στη χώρα μας  η συχνότητα με την οποία εμφανίζεται αυξάνεται με πρωτοφανή βαθμό – σχεδόν 4% κάθε χρόνο.

Διαταράσσει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης φυσιολογίας. Συνοπτικά, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου, γήρανσης και, ουσιαστικά, κάθε άλλης νόσου.

Οι αιτίες γι αυτή την άνοδο πρέπει να αναζητηθούν κι εδώ στον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Η άσχημη διατροφή με επεξεργασμένα προϊόντα τύπου fast food που περιέχουν υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης και αλατιού, το στρες – άγχος, η παχυσαρκία και βέβαια η έλλειψη άσκησης συμβάλλον στην εμφάνισή της.

Θέλω να παραμείνω στο τελευταίο θέμα της έλλειψης άσκησης. Για να κάνω πιο περιγραφική τη σημερινή κατάσταση, θα έλεγα πως οι πρόγονοί μας κινούνταν 5 φορές περισσότερο από ό,τι κάνουμε σήμερα.

Στην πραγματικότητα, θα είχαν περπατήσει αρκετά για να φτάσουν στο φεγγάρι και να επιστρέψουν 3 φορές στη διάρκεια της ζωής των!!! Αντίθετα, οι άνθρωποι σήμερα θα έφταναν μόνο περίπου στο 2/3 του δρόμου για το φεγγάρι!!!

Η συνηθισμένη αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη είναι η χορήγηση φαρμάκων για τη διαχείρισή του. Το φάρμακο της πρώτης γραμμής είναι η μετφορμίνη (glucophage), ενώ σε προχωρημένα στάδια χορηγείται ινσουλίνη.

Είναι αναγκαία η διάγνωση της ασθένειας μέσω ειδικών εξετάσεων ώστε να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία, χρειαζόμαστε μία επιστημονικά βασισμένη διατροφική παρέμβαση, αλλά όλα αυτή σε συνδυασμό με άσκηση, διαχείριση του στρες ώστε ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών να καταφέρνουν να αντιστρέψουν πλήρως τον διαβήτη τους και να έχουν καλύτερη ζωή.

Το βιβλίο συμβάλει στην κατεύθυνση της κατανόησης του πως είναι να συμβιώνεις με μέλος της οικογένειας που πάσχει από την ασθένεια.

Παρέχει σημαντικές πληροφορίες και βιωματικά γεγονότα. Πολλοί και πολλές θα αναγνωρίσουν δικές τους προσωπικές εμπειρίες από τον οικογενειακό ή φιλικό τους κύκλο.

Πιστεύω όμως ότι εκτός από την καθημερινή αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος πρέπει ταυτόχρονα να δούμε και το ζήτημα της πρόληψης. Και όταν λέω πρόληψη, εννοώ αντιμετώπιση παραγόντων που ευνοούν την ανάπτυξή του.

Γνωρίζετε ότι είμαστε από τις χώρες με τους υψηλότερους αριθμούς ατόμων με παχυσαρκία και ειδικά στους νέους, με στρες, κάπνισμα και όλες αυτές τις αιτίες που προκαλούν διαβήτη  πρωταθλήτριες στο κάπνισμα.

Πρέπει λοιπόν να ξαναδούμε το ζήτημα της πρόληψης. Κι εδώ βέβαια για να κάνω κι ένα πολιτικό σχόλιο ουσιαστικά δεν υπάρχει πολιτική πρόληψης με καμπάνιες υπεράσπισης της δημόσιας υγείας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που ασχολείται κυρίως με την εξόντωση των πολιτικών της αντιπάλων την στιγμή που ειδικά η υγεία βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Δεν θέλω να επεκταθώ γνωρίζετε οι περισσότεροι τα προβλήματα, προχθές μάλιστα πάλι κατέρρευσε η οροφή σε δωμάτιο δημόσιου νοσοκομείου, στο ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ όπου, πώς τα φέρνει η συγκυρία, υπηρέτησε ως γιατρός ο κ. Πολάκης και τραυματίστηκε μία ασθενής ευτυχώς όχι σοβαρά.

Πρέπει λοιπόν, και ολοκληρώνω με αυτό, να σχεδιάσουμε καμπάνιες ενημέρωσης για την ανάγκη τροποποίησης της καθημερινότητας   του πληθυσμού μας, δίνοντας κίνητρα για άσκηση στη ζωή μας, προσπαθώντας να κάνουμε μια πιο υγιεινή διατροφή και αποφεύγοντας το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε όσο γίνεται τη νόσο μακριά.

Ναι λοιπόν σε νέες καινοτόμες   θεραπείες που ενδυναμώνουν τις προοπτικές ουσιαστικής θωράκισης των πολιτών   και προσφέρουν νέες αισιόδοξες προοπτικές.

Ναι στις εκδηλώσεις και στις καμπάνιες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης όπως η σημερινή.

Χρειαζόμαστε όμως μία κυβερνητική πολιτική που έμπρακτα θα συμβάλει στην πρόληψη και στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Στη ΝΔ σας διαβεβαιώνω ότι είναι πρωτίστης σημασία η πολιτική αυτή. Και θα την εφαρμόσουμε σύντομα.

Σας ευχαριστώ

Recent Posts