Η αλλαγή που αξίζουμε. Δεμένη οικογένεια, ισχυρή κοινωνία Θέτοντας τα θεμέλια της δημογραφικής άνθησης

 In Ομιλίες

Αγαπητέ Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας και φίλε Λευτέρη Αυγενάκη,

Κυρία Τσικανδυλάκη,

Κυρία Μαστοράκη,

Νεοδημοκράτισσες και νεοδημοκράτες,

Φίλες και Φίλοι,

Στο πρόσφατο συνέδριό της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μεταξύ άλλων μία πολύ σημαντική πρόταση – εξαγγελία για οικονομική ενίσχυση των ζευγαριών που τεκνοποιούν.

Εξήγγειλε δηλαδή την οικονομική ενίσχυση των οικογενειών με 2.000 ευρώ ανά παιδί!

Και ήταν σημαντική αυτή η εξαγγελία.

Όχι μόνο γιατί ήταν σωστή επί της ουσίας, αλλά γιατί άνοιξε ξανά τη συζήτηση για το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες, το δημογραφικό.

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τα αμέσως επόμενα χρόνια, θα έχουμε να διαχειριστούμε ασύλληπτες κοινωνικές, οικονομικές και εθνικές επιπτώσεις από τη μείωση του πληθυσμού μας.

Η έκθεση της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής το Δεκέμβριο του 2018 για το δημογραφικό, η δεύτερη που διεξήχθη για το θέμα στην ιστορία της Βουλής των Ελλήνων μετά από αυτή του 1993, αλλά και η έκθεση του ΙΟΒΕ επίσης τον Δεκέμβριο του 2018, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την μείζονα απειλή που συνιστά η υπογεννητικότητα και η συνακόλουθη γήρανση του πληθυσμού για τη χώρα μας.

Πολλές είναι οι αιτίες του φαινομένου μεταξύ αυτών και η μετανάστευση στο εξωτερικό χιλιάδων νέων μας προς εύρεση καλύτερου εργασιακού περιβάλλοντος. Έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές κοινωνικών προτύπων και ατομικών προτεραιοτήτων στον δυτικό κόσμο. Πολλοί νέοι για παράδειγμα συνειδητά επιλέγουν την εργένικη ζωή, οι γάμοι γίνονται σε μεγάλη ηλικία, ενώ υπάρχει τέλος και η αποφυγή της ευθύνης που έρχεται μαζί με τη δημιουργία οικογένειας. Όλοι αυτοί είναι παράγοντες που επιτείνουν το πρόβλημα και χρειάζεται να συζητηθούν εκτεταμένως, αν θέλουμε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Οι προβλέψεις φίλες και φίλοι κάνουν λόγο για μείωση του πληθυσμού από 10.700.000 σήμερα, ακόμα και στα 8.500.000 το 2050 αν συνεχιστεί η τάση απομείωσής του.

Είναι προφανές πως κανένας μακροπρόθεσμος εθνικός σχεδιασμός δεν μπορεί να γίνει χωρίς να ληφθεί υπ’ όψιν το πρόβλημα της υπογεννητικότητας.

Κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να σταθεί χωρίς να υπολογίζει τον αριθμό των συνταξιούχων και το μέγεθος του εργατικού δυναμικού και κανένα εκπαιδευτικό σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει ομαλά.

Και δεν μπορούμε να μιλάμε για ισχυροποίηση και δέσιμο της ελληνικής οικογένειας με αυτές τις συνθήκες.

Προφανώς δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την επίλυση αυτής της βόμβας στα θεμέλια του ελληνικού κράτους.

Οι εφαρμοσμένες πολιτικές προς αντιμετώπιση του προβλήματος και ισχυροποίησης του θεσμού της οικογένειας στα σύγχρονα κράτη της Δύσης κινούνται σε δύο κατευθύνσεις.

Η πρώτη έχει να κάνει με συγκεκριμένα κίνητρα για περισσότερες γεννήσεις και παραμονή των νέων στη χώρα και η δεύτερη με συγκροτημένη πολιτική για απονομή ιθαγένειας.

Μια σοβαρή κυβέρνηση, όχι αυτή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε λίγους μήνες με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα προωθήσει και τους δύο τρόπους, με σκοπό την αναγέννηση της ελληνικής οικογένειας και του έθνους!

Καταρχάς δηλαδή, θα δώσει κίνητρα για να αυξηθούν οι γεννήσεις:

Εκτός από την επιδότηση με 2.000 ευρώ για κάθε παιδί, θα υπάρξει πρόβλεψη για ένταξη όλων των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς και υλοποίηση νέων σχετικών υποδομών. Κανένα παιδί δεν θα βρίσκεται εκτός παιδικών σταθμών και αυτό είναι δέσμευσή μας που θα υλοποιηθεί άμεσα.

Και εμείς ότι λέμε θα το κάνουμε πράξη όχι σαν τους σημερινούς κυβερνώντες στη χώρα που βάσισαν την κυβέρνησή τους στο ψέμα και στην υποκρισία!

Θα υπάρξει επίσης αύξηση του αφορολόγητου για κάθε παιδί.

Και ιδιαίτερη προστασία των τρίτεκνων – πολύτεκνων οικογενειών – ιδίως στις παραμεθόριες περιοχές – αλλά και των μονογονεϊκών οικογενειών.

Πολλές γυναίκες σήμερα μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά τους και χρειάζονται στήριξη! Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στις αλλαγές που έχουν γίνει στην ελληνική οικογένεια σήμερα.

Όπως δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια και στον θεσμό της αναδοχής και της υιοθεσίας και σε όσους θέλουν να προβούν σε αυτή την ενέργεια επειδή δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν.

Είναι σημαντικό φίλες και φίλοι για τα παιδιά να μπορούν να βρουν μία στέγη και θαλπωρή από οικογένειες που μπορούν να τους το παράσχουν εφόσον πληρούν τα κριτήρια αναδοχής – υιοθεσίας. Γιατί εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε στη δημιουργία νέων οικογενειών και όχι να εμποδίσουμε τη δημιουργία τους!

Προφανώς η ενθάρρυνση για δημιουργία νέων οικογενειών από τα νεώτερα μέλη της κοινωνίας μας περνάει και από την πρόνοια για ενίσχυση με συγκεκριμένες φορολογικές και μισθολογικές διευκολύνσεις για τους νέους που ξεκινούν τον εργασιακό τους βίο.

Ο πρωθυπουργός υποκρίνεται όταν μιλάει για ανάκτηση του Brain drain! Ελάχιστα πράγματα έχει κάνει για να επιστρέψουν πίσω οι νέοι μας και να μπορέσουν να εργαστούν και κατά αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουν οικογένεια!

Με φορολογική ασφυξία και κυνήγι στην επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να υπάρξει δημογραφική αναγέννηση.

Και ισχυροποίηση της ελληνικές οικογένειας σημαίνει δράσεις για υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής από τα μέλη της. Στην οικογένεια μπορούν να υπάρξουν οι απαραίτητες πολιτικές πρόληψης που εμείς στο πρόγραμμα υγείας που παρουσιάσαμε κατέχει κυρίαρχη θέση.

Πρέπει δηλαδή να γίνει το παν ώστε να αποκτήσουμε κουλτούρα ενός υγιεινότερου τρόπου ζωής σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε εμπνευστεί προ δεκαετιών ο αείμνηστος Σπύρος Δοξιάδης!

Και η οικογένεια για την επίτευξη των σκοπών της θα έχει ως σύμμαχο και βοηθό τον οικογενειακό ιατρό που θέλουμε να εφαρμόσουμε για όλους τους πολίτες και όχι όπως σήμερα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ που οι πολίτες δεν μπορούν να βρουν οικογενειακό ιατρό όχι μόνο να εξεταστούν αλλά ακόμα και για να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά των.

Στο δικό μας πρόγραμμα υπάρχει ελεύθερη επιλογή οικογενειακού ιατρού, ο οποίος θα είναι ο σύνδεσμος της οικογένειας με την υγεία. Που θα τους ενημερώνει για την πρόληψη (όσον αφορά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, τα αρνητικά αποτελέσματα του καπνίσματος, την ανάγκη εμβολιασμών, την υποχρέωση να κάνουμε προληπτικές εξετάσεις) αλλά και θα τους παραπέμπτει στους αρμόδιους ιατρούς στην περίπτωση ασθενειών.

Φίλες και φίλοι,

Οι οικονομικές προϋποθέσεις για την αναγέννηση της ελληνικής οικογένειας πρέπει να συνδυαστούν και με μια στοχευμένη πολιτική απονομής ιθαγένειας – με συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν την ομαλή ένταξη των αιτούντων στην ιστορική οικογένεια του Ελληνισμού.

Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Υπάρχουν πολλές χιλιάδες συνάνθρωποί μας που ζουν και κοπιάζουν στη χώρα μας συνεισφέροντας τίμια στην ανάπτυξή της για πολλά χρόνια και θέλουν να γίνουν Έλληνες πολίτες.

Δεν μπορούμε να τους στερήσουμε το δικαίωμα τουναντίον πρέπει συντεταγμένα να τους ενθαρρύνουμε να παραμείνουν και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους εδώ. Το παράδειγμα του Γιάννη Αντετοκούμπο, που διαπρέπει στις ΗΠΑ στο χώρο του αθλητισμού και κάνει γνωστό το όνομα του Ελληνισμού στα πέρατα της Δύσης, δείχνει τα πολλαπλά οφέλη που μπορούμε να έχουμε ως χώρα από τους συμπολίτες μας με ξένη προέλευση.

Σε κάθε περίπτωση επείγει η χάραξη μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής, γιατί η αντιμετώπιση του προβλήματος θα πάρει χρόνια για να υλοποιηθεί.

Η εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μέρος της εθνικής στρατηγικής που επεξεργάζεται η ΝΔ και είναι στη σωστή κατεύθυνση. Και δεν μπορεί να γίνει από την παρούσα κυβέρνηση που την ενδιαφέρει μόνο το μικροκομματικό όφελος.

Ισχυρή Νέα Δημοκρατία στις εκλογές με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη όποτε γίνουν οι εθνικές, θα σημάνει εντολή για αναγέννηση του έθνους μας και της ελληνικής οικογένειας!

Μπορούμε να τα καταφέρουμε, μπορούμε να οδηγήσουμε την ελληνική κοινωνία σε μία νέα εποχή άνθησης και προόδου!

Σας ευχαριστώ.

Recent Posts