Η Αχαΐα και η ευκαιρία

 In Άρθρα

Η πανδημία του κορωνοϊού εκτός από υγειονομική κρίση  είχε ως αποτέλεσμα και μια πρωτοφανών διαστάσεων οικονομική κρίση που μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα δύσκολο αύριο και στην Αχαΐα. Αλλά μας δίνει και μία ιστορικών διαστάσεων ευκαιρία δημιουργίας των όρων για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Πρέπει να γίνουν άμεσα αλλαγές που θα συμβάλλουν στην επίλυση του κύριου προβλήματος της ελληνικής οικονομίας και του νομού μας, που είναι το στρεβλό παραγωγικό μοντέλο, το οποίο κατευθύνει πολύτιμους πόρους σε χαμηλής προστιθέμενης αξίας δραστηριότητες και όχι σε εξαγωγές όπως θα έπρεπε.

Ο τουρισμός και ο πολιτισμός από μόνοι τους δεν αρκούν πια όπως αποδεικνύει η δύσκολη συγκυρία του κορωνοϊού. Χρειάζεται ενίσχυση της παραγωγής στη βιομηχανία – μεταποίηση, στις μεταφορές και στον πρωτογενή τομέα.

Στην Πάτρα έχουμε βιομηχανίες που μπορούν να δώσουν ώθηση στις εξαγωγές μας. Συνολικά η μεταποίηση στη χώρα μπορεί να συνεισφέρει στη χώρα εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση και τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης κάνουν μία τεράστια προσπάθεια τόνωσης της παραγωγής με χρηματοδότηση από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και δανειοδότηση από τις τράπεζες με συμφέροντες όρους.

Στις μεταφορές – υποδομές είναι ανάγκη να προχωρήσουν σύντομα τα έργα. Από τη Δευτέρα ξεκινάει η γραμμή Κιάτο – Αίγιο που θα δώσει επιπλέον ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής. Επιπλέον, η έλευση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή στην Πάτρα στις αρχές Ιουλίου θα συνδυαστεί με συγκεκριμένες ανακοινώσεις για τη διέλευση του τρένου στην πόλη μας. Ταυτόχρονα, ο Υπουργός ανακοίνωσε και τα χρονοδιαγράμματα του έργου του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου στη Βουλή. Θα υλοποιηθεί πιο φθηνά και πιο σύντομα, όπως έπρεπε να είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά καθυστέρησε εγκληματικά δέσμια των δικών της ιδεοληψιών.

Στην περιοχή της Αιγιάλειας όλοι συνειδητοποιούν ότι πρέπει να προχωρήσει η αναδιάρθρωση της καλλιέργειας της κορινθιακής σταφίδας που αποτελεί ένα μοναδικό και συνάμα εξαγώγιμο προϊόν της περιοχής. Και γνωρίζω από το Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης πως τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα σχετικά μέτρα που θα δώσουν μια επιπλέον ώθηση στο μέλλον αυτού του μοναδικού προϊόντος και συνάμα σε χιλιάδες καλλιεργητές.

Η Αχαΐα οφείλει, να έχει εναλλακτικές λύσεις και να μην στηρίζεται μόνο σε έναν άξονα ανάπτυξης. Πρέπει να επενδύσουμε στους ανθρώπους μας. Να κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις, με πρώτο το Πανεπιστήμιο και σε αναγκαία προγράμματα σύνδεσής του με την τοπική αγορά – κοινωνία. Να βάλουμε και να υπηρετήσουμε με συνέπεια και υπομονή στόχους μεγάλης πνοής και διάρκειας. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και τώρα!

Recent Posts