Η μάχη κατά του καρκίνου κεντρικός πυλώνας του προγράμματος υγείας της Νέας Δημοκρατίας

 In Άρθρα

Σε κάθε ελληνική οικογένεια υπάρχει κάποιος στενός συγγενής ή γνωστός που έχει ζήσει από κοντά τι σημαίνει καρκίνος και πόσο επώδυνη είναι η ασθένεια. Σήμερα η επιστήμη και τεχνολογία έχουν προοδεύσει. Με τα νέα φάρμακα και τα μηχανήματα είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν αρκετές μορφές καρκίνου. Παρά την πρόοδο όμως, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ακόμα και τώρα μεγάλο μέρος της μάχης κατά του καρκίνου μπορεί να κερδηθεί με την πρόληψη. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι 1 στους 3 κοινούς καρκίνους θα μπορούσε να προληφθεί. Και καταδεικνύει επίσης ότι ο ελλιπής προ-συμπτωματικός έλεγχος σχετίζεται με το περιορισμένο οικογενειακό εισόδημα και την ελλιπή ενημέρωση.

Με αυτά τα δεδομένα, το πρόγραμμα υγείας της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο θα παρουσιάσουμε ως Τομέας Υγείας το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Πάτρα, στις 6:30 το απόγευμα, προβλέπει συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση του καρκίνου:

  1. Άμεση και αυστηρή τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου ώστε να προστατευθούν οι πολίτες από το ενεργητικό αλλά και το παθητικό κάπνισμα.
  2. Καμπάνιες ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου.
  3. Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους Έλληνες, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των νόσων. Όλοι θα μπορούμε να περάσουμε από προληπτικό έλεγχο. Ακόμα και μέσω SMS ή e-mail, αναλόγως της ηλικιακής ομάδας, με αυτόματη παραπομπή σε κρατικές ή και ιδιωτικές δομές.
  4. Τη δημιουργία ταχείας οδού στα νοσοκομεία για την εξέταση και τη θεραπεία των καρκινοπαθών. Στόχος μας είναι η μείωση της αναμονής της ακτινοθεραπείας που σήμερα έχει μέσο χρόνο αναμονής τους 3-4 μήνες. Με λειτουργία διπλής βάρδιας σε όλα τα ακτινοθεραπευτικά κέντρα.
  5. Τη διανομή των φαρμάκων στο σπίτι και εξειδικευμένο προσωπικό για κατ’ οίκον νοσηλεία ώστε να μην αναγκάζονται νε περιμένουν οι πολίτες στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τα αναγκαία φάρμακά τους.
  6. Την ίδρυση ειδικών κέντρων αντιμετώπισης του καρκίνου (διάγνωση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και αποκατάσταση) όπου θα παρέχεται ολοκληρωμένη φροντίδα – κατά το πρότυπο του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».
  7. Τη λειτουργία δικτύου παιδιατρικών κλινικών διασυνδεδεμένων με την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «ΕΛΠΙΔΑ».
  8. Τη θέσπιση συντονιστή, ο οποίος θα καθοδηγεί τον ασθενή στο σύστημα υγείας.
  9. Την ανακουφιστική φροντίδα και ειδική μέριμνα στους ασθενείς τελικού σταδίου.

Στόχος μας είναι μέχρι το 2030 το 75% των καρκίνων να διαγιγνώσκονται στο στάδιο 1 ή 2 στις οποίες η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Είναι ζήτημα υγείας!

Είναι ζήτημα ζωής!

Recent Posts