«Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε! Είμαστε δίπλα σας!»

 In Άρθρα
Έφθασε ο καιρός η μάστιγα της βίας και της παρενόχλησης στο χώρο της εργασίας να εξαλειφθεί συλλήβδην. Το κύμα των καταγγελιών που «ξέσπασε» μετά τη δημόσια εξομολόγηση της θαρραλέας Ολυμπιονίκη μας Σοφίας Μπεκατώρου «φώτισε» τη σκοτεινή πλευρά των πάσης φύσεως εργασιακών σχέσεων.
Η αντίδραση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη καταλυτική. Η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων αποφάσισε άμεσα να αντιμετωπίσει νομοθετικά το ζήτημα και πρόκειται να καταθέσει προς κύρωση στη Βουλή τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO). Η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας αποτελεί το πρώτο διεθνές μέσο που καθορίζει τα παγκόσμια πρότυπα για την παρενόχληση και τη βία που σχετίζονται με την εργασία.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προωθεί και στην πράξη τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ισότητα των φύλων και τις κατ’ επέκταση ίσες ευκαιρίες στην εργασιακή απασχόληση και ανέλιξη. Η βία είτε λεκτική είτε σωματική συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι όταν πλήττονται θεμελιώδη δικαιώματα εργαζομένων, ατόμων που «παλεύουν» για το βιοπορισμό τους και εν γένει συνανθρώπων μας.
Και δεν είναι λίγες οι φορές που η ηθική παρενόχληση αντιμετωπίζεται σαν ελάσσονος σημασίας προσβολή, την ίδια στιγμή που πολλοί εργαζόμενοι ανακόπτουν την επαγγελματική τους πορεία εξαιτίας της.
Πολλές φορές μάλιστα η υπόγεια ψυχολογική βία που ασκείται συστηματικά στο χώρο εργασίας έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση ακόμη και με παραίτηση κάποιων υπαλλήλων. Η ψυχική κακοποίηση στον εργασιακό περιβάλλον δυστυχώς έχει αποκτήσει απειλητικές διαστάσεις και η δράση μας σαν κυβέρνηση επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά. Η ψυχολογική κακοποίηση με θύματα εν ενεργεία υπαλλήλους επιδρά τόσο στην προσωπικότητα όσο και στην παραγωγικότητα και αποδοτικότητα τους.
Επιδεικνύουμε αποφασιστικότητα και ισχυρή πολιτική βούληση προκειμένου να αναχαιτίσουμε και εξαλείψουμε τα φαινόμενα mobbing και bullying στο χώρο εργασίας, όπου η εξουσία ορισμένων καταλήγει σε βάρος άλλων. Στοχεύουμε σαν κυβέρνηση να υψώσουμε ασπίδα προστασίας σε όλους εκείνους που υφίστανται οποιαδήποτε μορφής εργασιακό εκφοβισμό, που υποβιβάζει την αξιοπρέπεια τους.
Προσωπικά και με την ιδιότητα του εν ενεργεία δικηγόρου, του συζύγου, του πατέρα, του απλού πολίτη αισθάνομαι την ανάγκη να υπερασπιστώ τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και αισθάνομαι βαθιά ικανοποιημένος που οχυρώνουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων και παρέχουμε εχέγγυα προστασίας και στον εργασιακό χώρο. Είμαστε δίπλα σας και το αποδεικνύουμε έμπρακτα! Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε!!
Recent Posts