«Οι ψηφοφορίες και το πραγματικό δίλημμα»

 In Δελτία Τύπου

Του Ιάσονα Φωτήλα*

 

Η στιγμή είναι πιστεύω κατάλληλη για εξαγωγή μερικών πρώτων συμπερασμάτων από την ψήφο εμπιστοσύνης με 151 βουλευτές που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την επερχόμενη ψηφοφορία για την συμφωνία των Πρεσπών.

Συμπέρασμα 1ο: Απέτυχε η προσπάθεια διάσπασης της Νέας Δημοκρατίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ή πια την πιο συρρικνωμένη εκδοχή της. Ευθύς εξ αρχής ήταν ολοφάνερο πως η κίνηση των Τσίπρα – Κοτζιά να «κλείσουν» το Σκοπιανό ζήτημα, αποσκοπούσε κυρίως στην διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας και στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, όπως άλλωστε και τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διατυμπάνιζαν. Και όχι μόνον δεν κατάφεραν να την διασπάσουν, αλλά την δυνάμωσαν κι άλλο. Η πραγματική «επιτυχία» του κ. Τσίπρα ήταν να πετύχει τη συμφωνία μερικών βουλευτών εντείνοντας την αναξιοπιστία τους. Και όλα αυτά για λίγους μήνες εξουσίας παραπάνω.

Συμπέρασμα 2ο: Η επερχόμενη ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών ουσιαστικά αποτελεί μια δεύτερη ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Όπως και στην αρχική ψήφο εμπιστοσύνης δεν απαιτείτο το 151, έτσι και σε αυτήν αρκεί η σχετική πλειοψηφία. Τυπικά δηλαδή, μπορεί η συμφωνία των Πρεσπών να επικυρωθεί και από λιγότερους από 151 βουλευτές. Όμως, ο κ. Τσίπρας θέλει την απόλυτη πλειοψηφία για να αποδείξει πως διαθέτει την κοινοβουλευτική στήριξη. Αντιστρόφως, αν δεν τα καταφέρει βρίσκεται μπροστά σε ένα οξύ πολιτικό πρόβλημα. Η μεν συμφωνία θα κυρωθεί ούτως ή άλλως, αλλά η κυβέρνησή του θα υποστεί μια σημαντική πολιτική ήττα. Βέβαια, όλα αυτά λίγους αφορούν, καθώς οι συντελούμενες διεργασίες που γίνονται στην κοινωνία προοιωνίζουν τη μεγάλη ανατροπή. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών άλλωστε, σε ποσοστό 70%, έχει αποφασίσει: Αποδοκιμάζει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Και έρχομαι ως εκ τούτου στο 3ο συμπέρασμα: όσες ευτελισμένες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες και αν πετύχει ο Α. Τσίπρας, το πικρό ποτήρι δεν θα αποφύγει να το πιει. Δεν θα αποφύγει τη λαϊκή ετυμηγορία που συμπυκνώνεται απόλυτα στο σύνθημα που εύστοχα έθεσε στη Βουλή κατά την ομιλία του ο Πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης: «ΦΥΓΕΤΕ».

Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο για τους βουλευτές όπως το θέτουν πολλοί και όχι μόνο από την Νέα Δημοκρατία: Ή θα ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών δίνοντας παράταση ζωής σε μια κυβέρνηση-κουρελού ή θα την καταψηφίσουν επισπεύδοντας τις εκλογές και τη λύτρωση της πατρίδας μας. «Ναι μεν, αλλά» δεν υπάρχει σε αυτή την ψηφοφορία. Σε αυτή επιπλέον την ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών θα αποκαλυφθούν οι πάντες. Οι κατά δήλωσή τους «Καραμανλικοί» που τώρα θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, οι δήθεν αντι-λαϊκιστές που θα στηρίξουν τους λαϊκιστές του κ. Τσίπρα, οι δήθεν πατριώτες που θα συμπορευθούν με αυτούς που μέχρι πρόσφατα απειλούσαν ως μειοδότες. Και όλα αυτά για λίγους μήνες ακόμα εξουσία, για λιμουζίνες και πρωθυπουργικά αεροπλάνα που δήθεν θα καταργούνταν αλλά τελικά έμειναν με αναβαθμισμένο μάλιστα μενού με σολομό και για μετακλητούς που θα μειώνονταν αλλά τελικά αυξήθηκαν.

Όμως, κανείς τους δεν θα αποφύγει τη λαϊκή βούληση όσους πρόθυμους κι αν βρίσκει προς ώρας ο κ. Τσίπρας.

 

*Βουλευτής Αχαΐας και Αν. Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας

Recent Posts