Το ναυάγιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία

 In Άρθρα

«Κάθε χρόνο και χειρότερα» στον τομέα της υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ, αφού το 2019 φέρνει σοβαρότερα προβλήματα σε σχέση με το 2018.

Καθημερινά, χιλιάδες πολίτες και εργαζόμενοι (ιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό) στα ελληνικά Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας ξεπερνούν τα όρια και τις αντοχές των. Οι εικόνες τριτοκοσμικές: Τα έχουμε δει και ακούσει από την περιοδεία μας ως Τομέας Υγείας της Νέας Δημοκρατίας σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και στην Αθήνα αλλά και στην Περιφέρεια με πρόσφατο παράδειγμα το Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο – Μαιευτήριο «Έλενα». Αλλά έχουν έρθει και στο φως της δημοσιότητας μέσω καταγγελιών με πρόσφατο παράδειγμα τη χαοτική κατάσταση με την εφημερία στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» αλλά και την έλλειψη θέρμανσης εν μέσω κακοκαιρίας στις περισσότερες δημόσιες μονάδες υγείας.

Και ποια είναι η απάντηση των αρμόδιων Υπουργών κ.κ. Ξανθού και Πολάκη; Πλεονασματικές μονάδες υγείας με σοβαρές ελλείψεις!!

Για δε τα σκάνδαλα που δήθεν θα αποκαλύπτονταν με εμπλοκή πολιτικών προσώπων, ο χαρακτηρισμός «φιάσκο» είναι ίσως πολύ λίγος για να περιγράψει αυτή την οργανωμένη εκστρατεία σπίλωσης προσώπων που έγινε με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οι εγκέφαλοι της άθλιας σκευωρίας όμως θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη πολύ σύντομα!

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επιχείρησε επίσης να αναβαθμίσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Και αυτή όμως οδηγήθηκε σε ναυάγιο.

Οι ΤΟΜΥ χωρίς την κατάλληλη στελέχωση και τον απαιτούμενο εξοπλισμό δεν κατέφεραν να ξεφύγουν από το επίπεδο του αγροτικού ιατρείου συνταγογράφησης. Ενάμιση μάλιστα χρόνο μετά τις εξαγγελίες του κ. Ξανθού για δήθεν λειτουργία 239 ΤΟΜΥ πλήρων εξοπλισμένων, σήμερα λειτουργούν μόνο 107 και αυτές συνήθως υποστελεχωμένες. Τα χρήματα από ευρωπαϊκά κονδύλια χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία μίζερων κρατικών δομών αντί να διοχετευτούν στην ενίσχυση των υπαρχουσών δομών (Κέντρα Υγείας).

Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο προσπάθησε να επιβάλει το θεσμό του οικογενειακού ιατρού οδήγησε στην αναλογία περίπου ενός ιατρού ανά 11.000 πολίτες! Οι ιατροί αρνήθηκαν να ενταχθούν στο αδιέξοδο και κρατικοδίαιτο σύστημα των ΤΟΜΥ και ταυτόχρονα αντέδρασαν στο νέο πλαίσιο συμβάσεων που τους πρότεινε ο ΕΟΠΥΥ.

Το φιάσκο της πολιτικής Τσίπρα στην υγεία έχει οδηγήσει την ελληνική οικογένεια σε ανασφάλεια χωρίς Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – χωρίς Νοσοκομεία – χωρίς Δημόσια Υγεία (ακόμη και το ΕΚΑΒ παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού του αργεί υπερβολικά να εξυπηρετήσει περιστατικά), το υπάρχον προσωπικό στις δημόσιες μονάδες υγείας στην κατάρρευση και τους ελεύθερους επαγγελματίες υγείας σε χρεοκοπία.

Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει.

Η ανθρωπιά και αξιοπρέπεια στην υγεία με βάση τις ανάγκες των ασθενών θα είναι στο επίκεντρο του προγράμματός της Νέας Δημοκρατίας και θα σημαίνει: Προτεραιότητα στις στοχευμένες προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία μετά από αξιολόγηση των αναγκών τους. Με ειδική φροντίδα για λειτουργίες των όπως οι ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας), όπου σήμερα μόνο στην Αττική δεν βρίσκουν κρεβάτι νοσηλείας καθημερινά περίπου 50 ασθενείς! Με λογοδοσία των διοικητών των νοσοκομείων που σημαίνει μεγαλύτερη αυτονομία στις αποφάσεις τους αλλά και έλεγχο εάν υλοποιήθηκαν συγκεκριμένοι στόχοι για την πληρέστερη υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού σε συνεννόηση και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Με εθνική στρατηγική για την πρόληψη, έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία. Αυτό σημαίνει πραγματική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: υλοποίηση δηλαδή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού με ελεύθερη επιλογή, με ηλεκτρονική κάρτα του ασθενούς αλλά και τη συνεργασία μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων δομών με κριτήριο την καλύτερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση των ασθενών.

Με κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών και ραντεβού µε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εντός 24 ωρών για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού.

Με ολοκληρωμένη πολιτική δημόσιας υγείας που θα δώσει απόλυτη προτεραιότητα σε ζητήματα όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, την παιδική παχυσαρκία και τον διαβήτη.

Με εξειδικευμένα κέντρα για χρόνιους πάσχοντες και περαιτέρω ενίσχυση της φροντίδας στο σπίτι, όπως γίνεται στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου.

Με προσέλκυση τέλος επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας ειδικά στον τομέα του φαρμάκου, όπου μπορούμε να αναπτύξουμε την έρευνα για νέα ποιοτικά φάρμακα σε συνεργασία με συλλόγους ασθενών.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε, για την υγεία και την αξιοπρέπεια των πολιτών!

Recent Posts