Ομιλία Κοινοβουλευτική Ομάδα Νέας Δημοκρατίας

 In Ομιλίες

Ήταν σημαντικές οι εισηγήσεις των Υπουργών μας αλλά και του συνάδελφου κ. Μπουγά για τα βασικά θέματα που προχωράει η κυβέρνηση.

Υλοποιούμε με γοργά βήματα το πρόγραμμά μας, με βασικό στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για την ευημερία όλων των πολιτών. Έχουμε ούριο άνεμο στα πανιά μας γιατί έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάπτυξη του τόπου.

Είναι ευκαιρία λοιπόν να γίνουν τώρα βαθιές μεταρρυθμιστικές τομές σε όλους στους τομείς της πολιτικής και κοινωνικής ζωής (παιδεία, υγεία, εργασιακά, οικονομία, άμυνα και πολιτικό σύστημα) ώστε να δρέψουμε τους καρπούς μετά.

Ούτε ένα βήμα πίσω δεν πρέπει να υπάρξει!

Και δεν πρέπει, Πρωθυπουργέ μας, από αυτήν την αναπτυξιακή προσπάθεια να αφήσουμε πίσω την Αχαΐα και την Δυτική Ελλάδα. Οι όποιες αποφάσεις για τα μεγάλα έργα της περιοχής που βρίσκονται σε εκκρεμότητα πρέπει να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό.

Επιτρέψτε μου μόνο μία παρατήρηση σχετικά με το μεγάλο θέμα των ημερών, το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Βρισκόμαστε ξανά – όπως το 2015 -, σε ένα πρόβλημα που προφανώς δεν το δημιουργήσαμε, αλλά καλούμαστε ως χώρα να το διαχειριστούμε. Και είμαστε χώρα ευρωπαϊκή με κράτος δικαίου και νόμους, και επιπλέον με πρόσφατο παρελθόν ως χώρα εξαγωγής μεταναστών στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και στην Ευρώπη αλλά και ως χώρα εξαγωγής προσφύγων σε ζοφερούς καιρούς που όλοι θέλουμε να μην ξαναζήσουμε.

Προφανώς λοιπόν, δεν μπορούμε να δώσουμε κατάλυμα σε όλους τους κατατρεγμένους του κόσμου, ειδικά σε μετανάστες που έρχονται από χώρες όπου δεν υπάρχει πόλεμος και κίνδυνος για τη ζωή των.

Προφανώς όσοι δεν θα δικαιούνται άσυλο, θα πρέπει να επιστρέφουν πίσω στις χώρες τους.

Από αυτό το σημείο όμως μέχρι το να αρνούμαστε γενικά να δεχθούμε πρόσφυγες σε ένα ελάχιστο ποσοστό, κατανεμημένους αναλογικά στη χώρα μας όπως προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης, υπάρχει τεράστια διαφορά.

Γιατί πολύ απλά δημιουργούμε σημαντικά προβλήματα, στην πατρίδα μας πρωτίστως.

Δεν μπορούμε δηλαδή να καταγγέλλουμε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι δεν δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες στο εσωτερικό τους (που ειδικά η Γερμανία, η Γαλλία, η Σουηδία και άλλες έχουν δεχθεί κατά εκατομμύρια) και την ίδια στιγμή να λέμε μακριά και από εμάς!

Και – την ίδια στιγμή – ζητάμε και λαμβάνουμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την Ε.Ε ως βοήθεια για τη δημιουργία χώρων παραμονής αυτών και προσλαμβάνουμε κόσμο και μάλιστα υποσχόμαστε ότι θα προσλάβουμε και άλλους!!!

Επιπλέον, με αυτή την τακτική υπονομεύουμε το έργο της κυβέρνησης!

Δεν πηγαίνει στην Ευρώπη ο Πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης και ζητάει βοήθεια για το θέμα λέγοντας – και σωστά – ότι είναι θέμα που αφορά όλη την Ευρώπη και πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις σε όσες χώρες δεν δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες;

Δεν ζητάει ο Πρωθυπουργός μας να υπάρξουν αλλαγές και στο κρίσιμο ζήτημα του κανονισμού για το Δουβλίνο και πολλά άλλα;

Τι εικόνα δίνουμε λοιπόν ειδικά στην Ευρώπη αρνούμενοι να δεχθούμε τα ελάχιστα που μας αναλογούν;

Άκουσα τέλος και κάποιους να προτείνουν στην περιοχή τους να πάρουν μόνο ασυνόδευτα ανήλικα – λες και μπορούν να διαλέξουν και είναι αυτοί έξυπνοι και εμείς χαζοί! (Ανδρέας Κατσανιώτης)

Συνάδελφοι,

Ειδικά αυτό το θέμα είναι κρίσιμο – να «βάλουμε πλάτη» όλοι στο κόμμα, στην ΚΟ και στην κυβέρνηση, και με ενωτική διάθεση.

Δεν καταλαβαίνω διχαστικά παιγνίδια συναγελασμού κάποιων με ακραίους κύκλους – δεδομένα εχθρούς της παράταξής μας, ούτε το χάιδεμα αυτιών σε αγανακτισμένους κατοίκους.

Καταγγείλαμε – και πολύ σωστά – το κλίμα διχασμού των πολιτών που καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους βουλευτές του τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας. Θα δεχθούμε τώρα να καλλιεργηθεί ανάλογο κλίμα χωρίζοντας με ψεύτικο τρόπο τη μεγάλη φιλελεύθερη και δημοκρατική μας παράταξη σε πατριώτες και ακραίους εθνικιστές;;;

Ναι, λοιπόν, χρειάζεται διάλογος και μάλιστα εξαντλητικός με επεξήγηση του προβλήματος στους κατοίκους αλλά και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα, χωρίς άναρθρες κραυγές και αποφυγή ακροτήτων που μας εκθέτουν.

Και έχουμε ήδη αργήσει να το κάνουμε ως Νέα Δημοκρατία, ας είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας.

Κυρίως όμως, δεν χρειάζονται σύνδρομα φοβικά και ρατσιστικά απέναντι στο πρόβλημα.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε ΚΑΙ σε αυτό το ζήτημα, αρκεί να κινηθούμε γρήγορα και ενωτικά.

Σας ευχαριστώ.

Recent Posts