ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΟΝΤΡΑ NEWS ΚΥΡΙΑΚΗΣ 10/11/19 στη δημοσιογράφο Σοφία Λιάκου

 In Δελτία Τύπου
  1. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Παύλος Πολάκης στην τελευταία συνεδρίαση της προκαταρκτικής για τη Novartis έδωσαν κανονικά το παρόν. Θα επιμείνετε τελικά στην εξαίρεσή τους;

Η Αξιωματική αντιπολίτευση ευθύνεται αποκλειστικά για το – προσωρινό ελπίζω – αδιέξοδο στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο Novartis. Η απόφαση να εξαιρεθούν οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος ακολούθησε την πρακτική που υιοθετήθηκε και στο παρελθόν, ύστερα από γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, που έλεγε ότι δεν μπορούν να είναι μέλη της Επιτροπής πρόσωπα τα οποία θα κληθούν ως μάρτυρες.

Το μόνο που καταφέρνει με αυτές τις ενέργειες ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προσωρινά τουλάχιστον να μην καταθέτει ως μάρτυρας ο κ. Φρουζής. Και αναρωτιέμαι; Γιατί κάνει ο,τιδήποτε ώστε να μην καταθέσει επιτέλους; Τι φοβούνται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Σας υπενθυμίζω ότι ο κ. Φρουζής, ήταν επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της Novartis, κατά το κρίσιμο διάστημα, και ο μόνος άμεσα εμπλεκόμενος, ο οποίος δεν έχει κληθεί ακόμη να καταθέσει στην Εισαγγελία!!

Θα επιμείνουμε ως Νέα Δημοκρατία στην ανάγκη τήρησης της νομιμότητας των διαδικασιών στην Επιτροπή.

 

  1. Δεν είναι πρόκληση και προσβολή του θρησκευτικού συναισθήματος των μουσουλμάνων το κρέας και το ποτό έξω από  κέντρα φιλοξενίας τους;

Θα έλεγα ότι είναι κάτι παραπάνω κ. Λιάκου: Είναι δείγμα ανηθικότητας, απανθρωπιάς και μικροψυχίας να προκαλείς το θρησκευτικό συναίσθημα ανθρώπων ανυπεράσπιστων, προσφύγων και μεταναστών, έξω από τα camp που διαμένουν. Και όπως είπε πολύ σωστά και η Ντόρα Μπακογιάννη, δεν είναι θέμα νομικό η αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Άλλωστε η ανθρωπιά, η λεβεντιά, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στον αδύνατο δεν νομοθετούνται. Δεν υπάρχει νόμος που να σε κάνει άνθρωπο. Και δεν μπορεί ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως το προσφυγικό να αντιμετωπίζεται από μερικές οργανώσεις ακραίες ως αφορμή για επικοινωνιακή προβολή.

 

  1. Σας ανησυχεί η εξέλιξη στο προσφυγικό; Τώρα καταλαβαίνετε ότι ήταν ένα θέμα δύσκολα αντιμετωπίσιμο;

Προφανώς και μας ανησυχεί και πολύ μάλιστα. Οι ροές έχουν αυξηθεί δραματικά λόγω της συνεχιζόμενης εμφύλιας διαμάχης στη Συρία, που εσχάτως λαμβάνει μέρος και η Τουρκία στο βόρειο τμήμα της, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερο κύμα προσφύγων. Και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί εύκολα εκατοντάδες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου, ημερησίως μάλιστα!

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει εξαγγείλει ένα συγκεκριμένο σχέδιο που περιλαμβάνει και φροντίδα όσων έχουν πραγματικά ανάγκη αλλά και επιστροφή στην πατρίδα όσων δεν το έχουν μετά από εξέταση των περιπτώσεών τους από τα αρμόδια όργανα. Η Ελλάδα μία χώρα μικρή που βγαίνει τώρα από την κρίση και δεν μπορεί να γίνει αποθήκη ψυχών. Θα προσφέρει βοήθεια μόνο σε όσους μπορεί και την χρειάζονται απόλυτα.

 

  1. Τι γίνεται με τις επενδύσεις; Ακόμα δεν έχουμε δει καμία μεγάλη επένδυση.

Δεν συμφωνώ με την εκτίμησή σας. Αυτές τις ημέρες για παράδειγμα ανακοινώθηκε η συμφωνία επένδυσης στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ένα θέμα που σερνόταν επί χρόνια. Το γεγονός θα οδηγήσει άμεσα σε επένδυση εκατομμυρίων με επαναλειτουργία του εργοστασίου στο Πλατύ Ημαθίας. Προχθές επίσης, ανακοινώθηκε νέα επένδυση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη της εταιρείας ταχυμεταφορών DHL ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, ξεμπλοκάραμε και προχωράμε δεκάδες τουριστικά σχέδια ανάπτυξης όπως των Αφάντου στη Ρόδο και επίσης την επένδυση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική. Και βρισκόμαστε πολύ κοντά πια στην έναρξη της επένδυσης στο Ελληνικό. Σας θυμίζω τέλος ότι περάσαμε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη διευκόλυνση των επενδυτών από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Όλα αυτά έχουν γίνει μέσα σε τέσσερις μόνο μήνες και δεν είναι λίγα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα πάμε ακόμα καλύτερα.

 

  1. Από όσα έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι παρά τις παρεμβάσεις συνεχίζει να ασκείται το υπέρμετρο φορολογικό βάρος στη μεσαία τάξη. Τι μπορούμε να περιμένουμε από την κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποιεί πιο γρήγορα από ό,τι δεσμεύτηκε το σχέδιό της για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ήδη υπήρξε μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22%, απόδοση αυξημένων 66.000 χιλιάδων συντάξεων χηρείας, επιστράφηκαν οφειλές του ΕΦΚΑ, περίπου 100 εκατ. ευρώ, στους ελεύθερους επαγγελματίες, και τέλος υπήρξε βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για κάθε παιδί. Χορηγείται επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020. Μεταφέρονται τα είδη βρεφικής ηλικίας στον χαμηλό συντελεστή Φ.Π.Α. του 13%. Μειώνεται ο φόρος των επιχειρήσεων από 28% στο 24% και η φορολογία των κερδών από το 10% στο 5%. Μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Επίσης, αποτελεί δέσμευσή μας η σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος ως το τέλος της 4ετίας.

Όλα αυτά είναι μέτρα που αφορούν τη μεσαία τάξη στη χώρα μας.

Recent Posts