Ο Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός 2021-2027 και η Ελλάδα *του Ιάσονα Φωτήλα

 In Δελτία Τύπου

Η τρέχουσα επικαιρότητα με την έξαρση του κορωνοϊού και το ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού, άφησε σε δεύτερο πλάνο το κρίσιμο ζήτημα της έγκρισης του νέου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα έτη 2021-2027.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αύξηση του προϋπολογισμού σε περίπου €1,279 τρισεκατομμύρια, ποσό που ισοδυναμεί με €182,7 δισεκατομμύρια ετησίως ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της Ένωσης στην οικονομία, στην άμυνα και στο προσφυγικό.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσήλθε στην Σύνοδο Κορυφής με σκοπό να διασφαλίσει πόρους από της Κοινή Αγροτική Πολιτική για τους αγρότες μας, για την κλιματική αλλαγή αλλά και για τη διαχείριση του κρίσιμου για τη χώρα μας προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος. Πραγματοποίησε σκληρές διαπραγματεύσεις και συμμαχίες με χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις, ώστε να μην υπάρξει μείωση στους πόρους που είχαμε σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής δεν κατέστη τελικά δυνατή η επίτευξη συμφωνίας λόγω άρνησης μερικών χωρών του Βορρά και της Δυτικής Ευρώπης. Όπως, όμως, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, δεν μπορούν να γίνουν περισσότερα ειδικά στους τομείς της άμυνας και του προσφυγικού, που επιθυμούν χώρες της Ε.Ε, και ταυτόχρονα να υπάρξουν λιγότερα κονδύλια. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί και ευελπιστούμε στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής να υπάρξει συμφωνία.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη τους κοινοτικούς πόρους που έχουν συμβάλει καθοριστικά στη μεταμόρφωσή της τις προηγούμενες δεκαετίες, κυρίως σε κρίσιμες υποδομές και στη στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Μας δίνεται η ευκαιρία τώρα να υποστηρίξουμε τη δική μας στρατηγική πρόταση για το νέο προϋπολογισμό. Στόχος είναι η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων για τον αναγκαίο παραγωγικό μετασχηματισμό προς μια οικονομία της καινοτομίας, της αειφορίας, των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων με εξαγωγικό προσανατολισμό. Αλλά και η αντιμετώπιση του κορυφαίου ζητήματος του προσφυγικού – μεταναστευτικού και της φύλαξης των συνόρων μας όπου σηκώνουμε δυσανάλογο βάρος.

Τέλος, δεν μπορώ να μη σχολιάσω την απαράδεκτη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που πριν ακόμα ολοκληρωθεί η Σύνοδος Κορυφής και ενώ γνωρίζει ποιες χώρες δε θέλουν αύξηση κονδυλίων, αυτή έσπευσε να καταγγείλει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη! Και αυτό μάλιστα την ώρα που η Ελλάδα διαπραγματεύεται με σύμμαχους άλλα ευρωπαϊκά κράτη!

Όμως, με οργάνωση και αποφασιστικότητα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μπορέσει να αξιοποιήσει αυτές τις ευκαιρίες.

 

*ο Ιάσονας Φωτήλας είναι Βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας

Recent Posts