Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος “ΗΠΑΡxω” ,

 In Ομιλίες

Αγαπητοί φίλοι,

Θέλω με τη σειρά μου ως βουλευτής Αχαΐας και αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ να σας ευχηθώ καλή και δημιουργική χρονιά. Εκ μέρους του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας σας μεταφέρω και τις δικές του ολόθερμες ευχές για το σωματείο σας.

Αξίζετε συγχαρητηρίων για τον πολύ σημαντικό αγώνα που δίνετε στον τομέα της στήριξης των μελών σας αλλά και την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της κοινής γνώμης πάνω στα ζητήματα της μεταμοσχευτικής διαδικασίας και της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών.

Όλοι μαζί μπορούμε να εργαστούμε ώστε να σπάσουμε τις προκαταλήψεις και να ευαισθητοποιήσουμε την Πολιτεία και την κοινωνία γενικότερα   στη δωρεά οργάνων καθώς και στην ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας.

Η δωρεά ανθρωπίνων ιστών – οργάνων αποτελεί ζήτημα που αφορά στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής πολλών ευπαθών ομάδων συμπολιτών μας.  Και παρά το γεγονός ότι δαπανούμε ως σύστημα υγείας τεράστια ποσά, δεν προσφέρουμε ποιότητα ζωής στους πάσχοντες συμπολίτες μας.

Γιατί η χώρα μας δυστυχώς παραμένει ουραγός στις μεταμοσχεύσεις στην ΕΕ, αλλά και σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο.  Έως τα   τέλη Οκτωβρίου του 2018 υπήρξαν μόνο 35 δότες και πραγματοποιήθηκαν μόνο 54 μεταμοσχεύσεις και 54 από συγγενή δότη.

Η αναλογία δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού στη χώρα μας είναι μόνο 3,2, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι περίπου 20, στην Πορτογαλία 30 και στην Κροατία 38. Στην Ισπανία, ο μέσος όρος φτάνει τους 33 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι στην Ισπανία ένας νεφροπαθής, μεταμοσχεύεται μέσα σε έξι μήνες από τη στιγμή που αρχίζει αιμοκάθαρση. Στην Ελλάδα, ο μέσος χρόνος αναμονής είναι  10 χρόνια…

Εμείς στη Νέα Δημοκρατία στηρίζουμε τον αγώνα σας και έγκαιρα έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για την ανάγκη ενίσχυσης του κινήματος δωρεάς οργάνων που περιλαμβάνουν:

1) Κινητές μονάδες Ε.Ο.Μ. διαπίστωσης εγκεφαλικού θανάτου

2) Ενεργοποίηση εκ νέου και ενίσχυση του θεσμού των Συντονιστών Μεταμοσχεύσεων

3) Παροχή κινήτρων στις Μ.Ε.Θ. για τον εντοπισμό δοτών

4) Παρακολούθηση και έλεγχος επιδόσεων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ) και

5) Επανεκκίνηση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων με στόχο αφενός την περαιτέρω ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, προώθηση της δωρεάς ιστών και οργάνων στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τα λοιπά μέλη του προσωπικού των Μ.Ε.Θ., και αφετέρου την εποπτεία των μονάδων μεταμόσχευσης και την ενίσχυση του επιπέδου μεταμοσχεύσεων στη χώρα.

Είναι προτάσεις που και με τη δική σας βοήθεια θέλουμε να τις κάνουμε πράξη πιστεύουμε πολύ σύντομα

Με αυτές τις σκέψεις, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και εύχομαι εκ νέου καλή και δημιουργική χρονιά.

Recent Posts