ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε

 In Ομιλίες

Κύριε Thomas Oppermann, αντιπρόεδρε του Γερμανικού Κοινοβουλίου,

Κύριε Erwin Rüddel,

πρόεδρε της Επιτροπής Υγείας του Γερμανικού Κοινοβουλίου,

Αξιότιμοι εκπρόσωποι της Επιτροπής Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών των κοινοβουλίων της Ε.Ε,

Εκ μέρους της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση – πρωτοβουλία της Γερμανικής Προεδρίας της Ε.Ε – για την αναγκαία ευρωπαϊκή απάντηση στην πανδημία του COVID-19.

Μία πανδημία με πρωτοφανείς συνέπειες σε υγειονομικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα, αποτέλεσε εξαρχής πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού αλλά και η διασφάλιση της παροχής και παραγωγής ιατρικού εξοπλισμού (400.000 μάσκες ημερησίως από τον Μάιο του 2020 παράγονται στην χώρα μας).

Τα πήγαμε ως χώρα εξαιρετικά στην πρώτη φάση της πανδημίας:

Με την 24ωρη επιχειρησιακή λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Με την καθημερινή αρμονική συνεργασία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας με την 11 μελή Εθνική Επιτροπή των αρμόδιων επιστημόνων.

Με την άμεση ουσιαστική βελτίωση του δημόσιου συστήματος υγείας σε προσωπικό και κλίνες ΜΕΘ προκειμένου να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες νοσηλείας.

Με την συγκινητικές δωρεές από ιδιώτες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Η μάχη όμως συνεχίζεται και δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού…

Ήδη λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα για την έναρξη των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου. Και ταυτόχρονα συνεχίζεται η τιτάνια προσπάθεια της τήρησης των περιοριστικών μέτρων στην καθημερινή ζωή, ώστε να παραμείνει μικρός ο αριθμός των κρούσματων λόγω του ανοίγματος στη χώρα μας στον τουρισμό.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας βγάλαμε μερικά χρήσιμα συμπεράσματα. Κατανοήσαμε καταρχάς ότι χρειάζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας να αποκτήσει όλες εκείνες τις προυποθέσεις ώστε να εξασφαλίσει μακροχρόνια ανθεκτικότητά σε συνθήκες πανδημίας.

Εκτός από ενίσχυση σε προσωπικό και κλίνες για ΜΕΘ, χρειάζεται εκείνη την ηγεσία που θα κατανείμει τους πόρους σωστά, θα συντονίζει τις απαραίτητες ενέργειες και θα δίνει τις κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση ανάλογων κινδύνων.

Κατανοήσαμε επίσης ότι είναι απαραίτητη η αύξηση των δυνατοτήτων της ΕΕ στην έρευνα για θεραπείες και εμβόλια.

Αντιληφθήκαμε δηλαδή ότι είναι αδύνατο κάθε χώρα, χωριστά, να αντιμετωπίσει αυτή την παγκόσμια πανδημία όσο καλά κι αν αντιμετώπισε τις συνέπειες.

Και επειδή επιθυμούμε να διασφαλίσουμε την προστασία της δημόσιας υγείας και την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαιτείται συντονισμένη πολιτική απάντηση και γενναία χρηματοδότηση, προσαρμοσμένη στην κρίσιμη συγκυρία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρήζει επαίνων καθώς, με πολυδιάστατες προτάσεις, πρωτοστατεί για την έγκαιρη πρόσβαση των πολιτών της ΕΕ, αλλά και των τρίτων χωρών, σε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια.

Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουμε πλήρως την πρόσφατα εγκριθείσα στρατηγική της ΕΕ για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παραγωγής και της ανάπτυξης εμβολίων κατά του COVID-19.

Είναι κάτι παραπάνω από καίριας σημασίας η εξασφάλιση της ταχείας πρόσβασης στα εμβόλια για τους πληθυσμούς των κρατών μελών της Ε.Ε., μέσω των συμφωνιών προαγοράς με μεμονωμένους παραγωγούς εμβολίων.

Η δράση της Επιτροπής με στόχο να εξασφαλίσει στους Ευρωπαίους πολίτες ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια, σε οικονομικά προσιτές τιμές, συμβαδίζει με την ανάπτυξη ηγετικού της Ε.Ε. ρόλου στην παγκόσμια προσπάθεια αλληλεγγύης.

Πιστεύουμε ότι μόλις το εμβόλιο καταστεί διαθέσιμο, θα πρέπει να κηρυχθεί παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, προσιτό σε όλους, ξεκινώντας από τους πλέον ευάλωτους πληθυσμούς, σε λογική τιμή.

Καμία χώρα ή περιοχή δεν πρέπει να έχει μονοπωλιακή πρόσβαση στο εμβόλιο.

Φίλες και φίλοι,

Είναι προφανές πως η υγεία βρίσκεται στην κορυφή της ευρωπαϊκής πολιτικής ατζέντας – και αυτή η δυναμική δεν πρέπει να χαθεί.

Οι επενδύσεις σε συστήματα δημόσιας υγείας και υγειονομικής περίθαλψης, μέσω της έρευνας και καινοτομίας, θα διασφαλίσουν ότι μια παρόμοια κρίση υγείας δεν θα επηρεάσει ξανά συθέμελα τις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ θα διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης.

Στην Ελλάδα, λαμβάνει χώρα μία εμβληματική ερευνητική δράση υπό το συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας σε συνεργασία με έξι (6) ερευνητικά κέντρα και (4) πανεπιστήμια, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Έχει ως αντικείμενο την Επιδημιολογική μελέτη του SARSCoV-2 στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης ιού και αντισωμάτων για την αντιμετώπιση του ιού SARS-CoV-2.

Το πρόγραμμα EU4Health, επίσης, που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η προβλεπόμενη χρηματοδότησή του, θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ευρώπη να πρωτοστατήσει σε τομείς όπως η έρευνα και η καινοτομία, τα μαζικά δεδομένα υγείας και η ψηφιακή υγεία.

Είναι καιρός όμως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και τα εθνικά κοινοβούλια να αναλάβουν δράση, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, ώστε η Ε.Ε. να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση ενός υγιούς και δίκαιου μέλλοντος για όλους.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω και πάλι την εκδήλωση και συγχαίρω την πρωτοβουλία του Γερμανικού Κοινοβουλίου. Ελπίζω να είναι η αρχή για μία πιο μόνιμη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των επιτροπώη υγείας των κοινοβουλίων. Την χρειαζόμαστε όσο ποτέ.

Στην ενότητα και την αλληλεγγύη είναι η δύναμή μας!

Σας ευχαριστώ.

Recent Posts