Χαιρετισμός κοινή συνεδρίαση Τομέων Υγείας και Αθλητισμού

 In Ομιλίες

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι Άννα Καραμανλή και Βασίλη Οικονόμου,

Φίλες και φίλοι των Τομέων Υγείας και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας,

Σας ευχαριστώ καταρχάς για την παρουσία σας σήμερα. Είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτήν την κοινή μας συνεδρίαση, γιατί η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύει ότι θέλει να εμβαθύνει περαιτέρω σε μερικούς τομείς κρίσιμους για τους πολίτες που δεν άπτονται μόνο της οικονομίας, αλλά της δημόσιας υγείας.

Και το κόμμα μας, με τους υπεύθυνους των τομέων και τα ενεργά μέλη των, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες κοινών συνεδριάσεων όπου είναι απαραίτητο.

Έτσι κι εδώ με την κοινή συνεδρίαση των Τομέων Υγείας και Αθλητισμού αναδεικνύουμε την ανάγκη για εκ βάθρων αλλαγές και συνεργασία και σε αυτά τα πεδία.

Φίλες και φίλοι,

ο αθλητισμός είναι βασικό κοινωνικό αγαθό που αφορά όλες τις ηλικίες και όλες τις τάξεις της κοινωνίας. Από το παιδί της προσχολικής ηλικίας ως τον συνταξιούχο. Ιδιαίτερα μάλιστα για τα σημερινά παιδιά. Αν παλαιότερα «παιχνίδι» σήμαινε αλάνα, τώρα δυστυχώς το «παιχνίδι» σημαίνει οθόνη, καναπές computer και playstation.

Προσθέστε και λίγο junk food και θα δείτε γιατί η Ελλάδα δυστυχώς έχει από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο. Άρα λοιπόν ο αθλητισμός σχετίζεται με την υγεία των πολιτών σε όλες τις ηλικίες.

Μιλώντας όμως για ευεργετικές επιδράσεις του αθλητισμού στην υγεία, δεν εννοούμε μόνο τη σωματική, με τη διατήρηση ενός ικανοποιητικού βάρους που συμβάλει στην πρόληψη για την αποτροπή διάφορων ασθενειών, αλλά και στην ψυχική υγεία καθώς και την κοινωνική συμπεριφορά που φτιάχνει στον πολίτη.

Πιστεύω λοιπόν ότι πρώτιστο μέλημα της χώρας μας δεν θα πρέπει να είναι τόσο ο πίνακας μεταλλίων των Ολυμπιακών Αγώνων, όσο το ποσοστό του πληθυσμού της που ασχολείται περισσότερο ή λιγότερο συστηματικά με τον αθλητισμό, συνδυάζοντάς τον με την προβολή ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Έτσι κι αλλιώς, ο υψηλός αθλητισμός και η ενασχόληση της νεολαίας με τον αθλητισμό, είναι δύο συγκοινωνούντα δοχεία που το ένα τροφοδοτεί το άλλο.

Φυσικά σήμερα, που τα λεφτά είναι δεδομένα λίγα, θα πρέπει να υπάρχει σωστή αναλογία στην κατανομή των πόρων. Και κάθε ευρώ που θα δίνουμε στον αθλητισμό δεν θα πρέπει να νοείται ως κόστος αλλά ως μια μακροπρόθεσμη επένδυση για μια υγιή κοινωνία. Σκοπός λοιπόν της αθλητικής πολιτικής πρέπει να είναι και να αυξήσουμε τον αθλητισμό που κάνουμε και να τον συνδυάσουμε με καλή υγεία των πολιτών.

Χρειάζονται γενναίες τομές και μεταρρυθμίσεις. Το επίκεντρο τους θα πρέπει να είναι το πέρασμα από τον κρατικοδίαιτο αθλητισμό σε ένα μοντέλο αρμονικής σύζευξης της κρατικής ευθύνης και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που θα οδηγεί και στην επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Δεν θα πρωτοτυπήσω αν πω ότι ελάχιστα γίνονται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για την αθλητική ανάπτυξη και κυρίως τη σύνδεσή της με την υγεία και τον λαϊκό αθλητισμό. Όπου υπάρχουν δράσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, γίνονται ασυντόνιστα και σχεδόν αποκλειστικά από την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Η ιδιωτική πρωτοβουλία όμως, σε υγιείς βάσεις, πρέπει να ενισχυθεί και να μην συνθλίβεται στα γρανάζια του κρατισμού. Πρέπει να αφεθεί ελεύθερη και να ανθίσει μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, πάντα βέβαια με κανόνες ίδιους για όλους.

Το κράτος, αντί να αντιστέκεται, πρέπει να είναι αρωγός και συνεταίρος στις δράσεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας διαθέτοντας κυρίως τις υποδομές του.

Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο τόσο στις αθλητικές υποδομές όσο και στη στήριξη τοπικών σωματείων, τόσο σε ερασιτεχνικό αλλά ακόμα και σε επαγγελματικό επίπεδο. Το παράδειγμα της γειτονικής Ιταλίας, όπου μικρές κωμοπόλεις πρωταγωνιστούν σε συγκεκριμένα αθλήματα λόγω και της αρωγής από τις τοπικές αρχές είναι χαρακτηριστικό.

Και μιλώντας για τη σχέση αθλητισμού και υγείας δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στη μάστιγα του ντόπινγκ, που έχει μολύνει και τον ελληνικό αθλητισμό. Ο διοικητικός μηχανισμός και η οργάνωση του αντιντόπινγκ τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν και παρουσιάζουν σοβαρά ελλείμματα.

Από πού πρέπει να ξεκινήσουμε λοιπόν τις αλλαγές;

Πιστεύω από τα σχολεία. Γιατί εκεί μαθαίνει το παιδί το σώμα του αλλά και εκείνους τους κανόνες και τις αξίες που θα μεταφέρει μετά στην ενήλικη ζωή του.

Το μάθημα λοιπόν της γυμναστικής, ο σχολικός αθλητισμός και τα σχολικά πρωταθλήματα, η σύνδεση του σχολικού αθλητισμού με τους αθλητικούς χώρους και τη γενικότερη δραστηριότητα των ερασιτεχνικών σωματείων πρέπει να αποτελεί βασικό μέλημα του εκπαιδευτικού συστήματος.

Η αποκατάσταση των ωρών γυμναστικής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης που έχει διαταραχθεί από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ λόγω μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, είναι αναγκαιότητα και πρέπει να συνδυαστεί μάλιστα με βασικές αρχές διατροφής ώστε να περνούν από νωρίς τα σωστά μηνύματα στα παιδιά. Είναι αυτό που ονομάζουμε εμείς ως πολιτική πρόληψης στον Τομέα Υγείας φίλες και φίλοι.

Και βέβαια η ελληνική Πολιτεία οφείλει να καλλιεργεί με απόλυτους όρους ισονομίας τον ειδικό αθλητισμό σε όλες τις κατηγορίες σωματικής αναπηρίας ή διανοητικής υστέρησης, σε στενή συνεργασία με τις σχολικές και προνοιακές δομές.

Ο ειδικός αθλητισμός πρέπει να καλλιεργείται χωρίς διάκριση σε όλες τις ηλικίες και ακόμα και στις ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Άλλωστε ο μαζικός αθλητισμός είναι στοιχείο πολιτισμού, υγείας και ψυχαγωγίας του ελληνικού λαού. Καλλιεργείται αρκετά συστηματικά με πλήθος τοπικών δράσεων. Και πρέπει ένας οργανισμός να συντονίζει τις δράσεις αυτές και να συνεργάζεται στενά για τη προώθησή τους με τις περιφέρειες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Θέλω όμως να στρέψω την προσοχή σας σε ένα ζήτημα ιδιαίτερης προσοχής φίλες και φίλοι, τα περιστατικά αιφνιδίων θανάτων, αλλά και τραυματισμών, που είναι δυστυχώς αρκετά στους αθλητικούς χώρους.

Γι’ αυτό το λόγο η χορήγηση της κάρτας υγείας του αθλητή είναι αναγκαία, αλλά πρέπει να χορηγείται ανά άθλημα και ανά περιπτώσεις και όχι με τον αδιαφοροποίητο και καταναγκαστικό τρόπο που το κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Πράγματι είναι απαραίτητες οι ιατρικές εξετάσεις των αθλητών αλλά και ο εξοπλισμός των γηπέδων και των αθλητικών εγκαταστάσεων με απινιδωτές και άλλα ιατρικά μέσα αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών και όλα αυτά πρέπει να αποτελούν συστηματικό μέλημα της πολιτείας. Αλλά να τίθενται πάντα προϋποθέσεις.

Οι αθλητικοί φορείς πρέπει να αναπτύξουν την απαραίτητη συνεργασία με τις δομές του ΕΣΥ, οι οποίες έχουν εμπειρία και εξειδικευμένη γνώση στη πρόληψη και την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών και να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία του καθώς και να κατευθύνουν στην ανάληψη όλων των αναγκαίων πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Και τέλος, μιας και μιλάμε για σύνδεση αθλητισμού και υγείας, πιστεύω η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται σταθερά στην πρωτοκαθεδρία του καθαρού αθλητισμού και της πολιτικής αντιντόπινγκ. Η εναρμόνιση της χώρας με τους κανόνες του WADA, που ψηφίστηκαν δύο φορές ομόφωνα από την ελληνική Βουλή, συμβάλει θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι ιδιωτικές προσπάθειες για την εμπέδωση κουλτούρας αντιντόπινγκ έχουν συμβάλλει επίσης, αλλά απαιτείται η ενίσχυσή τους, ιδίως στα σχολεία.

Η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει διεθνώς σε κάθε προσπάθεια αντιντόπινγκ, ιδιαίτερα στην ανίχνευση και καταπολέμηση του γονιδιακού ντόπινγκ, της χειρότερης αθλητικής μάστιγας όλων των εποχών. Είναι θέμα υγείας των παιδιών μας πέραν των όλων άλλων παραμέτρων.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ και στο θέμα της παχυσαρκίας. Δυστυχώς, η χώρα μας μαζί με την Κύπρο είναι «πρωταθλήτριες» στην παχυσαρκία. Όσον αφορά στα υπέρβαρα αγόρια, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη και στα υπέρβαρα κορίτσια στην τρίτη. Όσον αφορά στα παχύσαρκα αγόρια είμαστε τρίτοι και στα παχύσαρκα κορίτσια τέταρτοι. Είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε μια πολιτική μείωσης της παχυσαρκίας. Για το λόγο αυτό σαν Νέα Δημοκρατία πρέπει από σήμερα να συζητήσουμε και να προτείνουμε στον Πρόεδρο μια τέτοια πολιτική. Γιατί τα παχύσαρκα παιδιά οδηγούν σε παχύσαρκους ενήλικες και πλήθος ασθενειών. Για το λόγο αυτό θα προχωρήσουμε και στη σύσταση της Ομάδας Πρόληψης Παχυσαρκίας όπου θα αποτελείται με μέλη και των δύο τομέων και υγείας και αθλητισμού.

Με αυτές τις σκέψεις και πάλι χαιρετίζω τη σημερινή συνάντηση και περιμένω να ακούσω με ενδιαφέρον τις δικές σας τοποθετήσεις

Σας ευχαριστώ.

Recent Posts