Χαιρετισμός στην εκδήλωση του Daily Farma news για τη συμμόρφωση ασθενών

 In Ομιλίες

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε πρόεδρε του ΙΣΑ, υποψήφιε Περιφερειάρχη Αττικής και φίλε Γιώργο Πατούλη,

Κυρία Βουρλάκη εκδότρια του DailyFarmanews.gr,

Κύριοι εκπρόσωποι των φορέων του φαρμάκου,

Φίλες και φίλοι,

Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση να μιλήσω εκ νέου στην ημερίδα του ιστότοπού σας  και με την ευκαιρία να σας συγχαρώ για την εκ νέου πραγματοποίηση τέτοιων  εκδηλώσεων.

Είναι ένα θέμα εξαιρετικά σημαντικό αυτό που θα συζητήσουμε σήμερα τόσο για την υγεία των ασθενών, όσο και για το σύστημα υγείας που τους υποστηρίζει. Και επειδή εμείς στη ΝΔ θεωρούμε πρωτίστης σημασίας τη δημιουργία ενός συστήματος υγείας που θα σέβεται τις ανάγκες των ασθενών θεωρούμε πως ένα από τα θέματα που πρέπει να συζητηθούν είναι και η συμμόρφωση ή μη των ασθενών στις προτεινόμενες θεραπείες και για ποιους λόγους συμβαίνει αυτή.

Ο ορισµός της συμμόρφωσης των ασθενών, ο ποσοτικός προσδιορισµός της, καθώς και τα αίτια και τα αποτελέσµατα της µη συμμόρφωσης έχουν αποτελέσει αντικείμενο ερευνών της επιστημονικής κοινότητας για πολλά χρόνια.

Ο πλέον διαδεδομένος όρος μέχρι σήμερα συνίσταται στη «συμμόρφωση» των ασθενών που σύµφωνα µε τον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας (WHO 2003), δεν περιορίζεται στενά στη συστηνόμενη φαρμακευτική αγωγή, αλλά εμπλέκει και τη διατροφή, την άσκηση, και γενικότερα το ολοκληρωμένο πλαίσιο τρόπου ζωής του ατόμου.

Η μη συμμόρφωση των ασθενειών στη ενδεδειγμένη θεραπεία περιλαμβάνει µια ποικιλία εκούσιων και ακούσιων συμπεριφορών, οι οποίες οδηγούν είτε σε υψηλότερη, είτε σε χαμηλότερη λήψη της συνιστώμενης αγωγής. Τα χαµηλά ποσοστά συμμόρφωσης στη φαρμακευτική αγωγή αποτελούν ένα πρόβλημα που έχει αυξητικές τάσεις, ειδικά σε χρόνιες ασθένειες, όπως για παράδειγμα την οστεοπόρωση.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη μειωμένη συμμόρφωση στην αγωγή πρέπει να αναζητηθούν στην σοβούσα οικονομική κρίση τις συνέπιες της οποίας, και παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, συνεχίζει να υφίσταται μεγάλος αριθμός νοικοκυριών.

Αυτή έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί μεγάλος αριθμός πολιτών να προμηθευτεί την αναγκαία φαρμακευτική αγωγή. Με λίγα λόγια το κόστος της κρίσης έχει μετακυλιστεί στους ασθενείς όπως επίσης και στις βιομηχανίες φαρμάκου λόγω του τρόπου εφαρμογής του clawback.

Η μειωμένη τήρηση της αγωγής όμως εκ μέρους του ασθενούς αυξάνει τις πιθανότητες για εξέλιξη της νόσου, συντείνει στην αποτυχία της θεραπείας, απαιτεί περαιτέρω νοσηλεία και συνεπάγεται εμφάνιση ανεπιθύμητων φαρμακευτικών ενεργειών, το σύνολο των οποίων είναι δυνητικά απειλητικά για τη ζωή.

Η μη συμμόρφωση φαίνεται να επηρεάζει και τα οικονομικά της υγείας καθώς οδηγεί σε επιδείνωση των αποτελεσμάτων της υγείας και αύξηση της χρήσης υπηρεσιών υγείας, με συνέπεια την επαύξηση του κόστους για την υγειονομική περίθαλψη, για παράδειγμα λόγω επείγουσας ιατρικής φροντίδας.

Προφανώς για μας στη ΝΔ υψίστης σημασία ζήτημα αποτελεί η πολιτική πρόληψης, έτσι ώστε ο πολίτης να μην γίνεται ασθενής. Πρέπει όμως ταυτόχρονα να υπάρχει και πολιτική αντιμετώπισης για τους ασθενείς.

Χρειάζεται γι’ αυτό η χάραξη εθνικής στρατηγικής ειδικά στον κλάδο του φαρμάκου, με εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και στόχο τη διαμόρφωση βιώσιμων συνθηκών λειτουργίας των παρόχων υγείας μέσω της σταδιακής μείωσης του claw back.

Η Πολιτεία έχει βέβαια την υποχρέωση να διασφαλίζει την πρόσβαση των πολιτών σε κάθε απαραίτητη φαρμακευτική θεραπεία, με προσιτό κόστος είτε πρόκειται για πρωτότυπο είτε για γενόσημο.

Ο ΕΟΠΥΥ επιπλέον έχει την υποχρέωση της αξιοποίησης της δύναμης του ως «μονοψωνίου», ώστε εντός διαφανούς πλαισίου διαδικασιών να διαπραγματεύεται και να επιτυγχάνει τις βέλτιστες δυνατές τιμές ασφαλιστικής αποζημίωσης και το μικρότερο κόστος για τον ασθενή.

Είναι επίσης κάτι παραπάνω από απαραίτητη, η εφαρμογή του ΗΤΑ για την καλύτερη διαπραγμάτευση τιμών αλλά και για την πληρέστερη κατανόηση των επιπτώσεων της τεχνολογίας του φαρμάκου στο πλαίσιο της πραγματικής ζωής  των ασθενών ώστε να αίρονται τυχόν εμπόδια συμμόρφωσης με την τρέχουσα θεραπεία.

Δεν έχουν προωθηθεί επαρκώς, διότι ειδικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν αναλαμβάνει την ευθύνη επιλογών ορθολογικής κατανομής των πόρων και τη λειτουργία ελεγκτικών μηχανισμών.

Υπάρχει επίσης ανάγκη για ανάπτυξη ολοκληρωμένων συνεκτικών πολιτικών για τη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων με έμφαση όπως είπα στην πρόληψη ώστε να εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι και να μειώνεται το κόστος για τον ασθενή.

Η τήρηση τέλους ενός θεραπευτικού πλάνου αποτελεί μια συνεχή και δυναμική διαδικασία η οποία επηρεάζεται και από                επιμέρους παράγοντες, όπως κοινωνικοοικονομικοί, σχετικοί με τη νόσο και τη θεραπεία, παράγοντες που σχετίζονται με το σύστημα υγείας καθώς και αυτούς που αφορούν στον ίδιο τον ασθενή.

Η εποικοδομητική, εξατομικευμένη θεραπευτική εκπαίδευση και επιμόρφωση του ασθενή πάνω στην ασθένεια του,  μπορεί να  συμβάλει στη λύση του προβλήματος και εκεί ο ρόλος του ιατρού είναι σημαντικός παρότι γνωρίζουμε ότι τα νοσοκομεία είναι «στο κόκκινο» από το μεγάλο αριθμό περιστατικών που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Φίλες και φίλοι,

Η επίδραση στο ταξίδι του ασθενούς απαιτεί από την κυβέρνηση να σχεδιάσει λύσεις που περιστρέφονται γύρω από τον ασθενή, με σκοπό να επηρεάσουν θετικά τη ζωή τους μέσα από πολιτικές και λύσεις που έχουν ως κέντρο τον άνθρωπο και στοχεύουν στη βελτίωση των πολιτικών αποφάσεων αλλά και κατ’ επέκταση των οικονομικών της υγείας.

Η διαμόρφωση του συστήματος υγείας σε ένα ασθενοκεντρικό σύστημα πρέπει να διευκολύνει συνεχώς τον ασθενή στη συμμόρφωση του στη θεραπεία και να οριοθετεί πολιτικές υγείας που τον εξυπηρετούν και δεν τον εμποδίζουν.

Θα περιμένω λοιπόν με ενδιαφέρον τα συμπεράσματα της ημερίδας σας ώστε ως Νέα Δημοκρατία να τα λάβουμε υπόψη μας στην τελική διαμόρφωση  του προγράμματός μας.

Σας ευχαριστώ

Recent Posts