Χαιρετισμός στην Τιμητική Εκδήλωση για την διεξαγωγή του τριετούς ερευνητικού προγράμματος στην Αρχαία Αίγειρα (Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας σε συνεργασία με Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών.

 In Ομιλίες

Κύριε Δήμαρχε του Αιγίου,

Κυρία Κουμούση (προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας),

Κα Birgitta Eder (διευθύντρια του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών),

Κυρίες και κύριοι ομιλητές,

Φίλες και φίλοι του Αιγίου,

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση να μιλήσω ως βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας στην Τιμητική Εκδήλωση για το τριετές ερευνητικού προγράμματος στην Αρχαία Αίγειρα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας σε συνεργασία με το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών  στην πόλη  του Αιγίου.

Είναι χαρά μου να βλέπω ότι ο δήμος Αιγιαλείας ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του με τη σύσταση ειδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Και είναι επίσης αξιέπαινοι οι πολίτες οι συμπολίτες μας που συναίνεσαν στην πραγματοποίηση των ερευνών στις ιδιοκτησίες τους! Γιατί καταλαβαίνουν ότι η ανάδειξη του ένδοξου παρελθόντος της περιοχής θα συμβάλει πολλαπλώς στην ανάπτυξή και προβολή της.

Φίλες και φίλοι,

Βρίσκεστε στην Αιγιάλεια, έναν τόπο, που αποτελεί διαχρονικά σταυροδρόμι συνάντησης διαφορετικών πολιτισμών,  από τα βάθη των χιλιετιών με ακόμα και προελληνικούς οικισμούς.

Και προχωρώντας στην αρχαιότητα με  τοποθεσίες όπως η Αιγείρα που αναδεικνύετε με τη συνεργασία του αξιέπαινου Αυστριακού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας αλλά και τις Αιγές, τη Βούρα, την Κερύνεια, την Ελίκη, και τις Ρύπες.

Εδώ ιδρύθηκε τον 5ο αι. π.χ. η 1η Αχαϊκή Συμπολιτεία, με έδρα την Ελίκη και κατόπιν, το 280 π. Χ, το Αίγιο. Υπήρξε η πρώτη στην ιστορία ομοσπονδιακή δημοκρατία, σχεδόν 2300 χρόνια πριν τις Η.Π.Α. και 2500 χρόνια πριν την Ευρωπαϊκή Ένωση!

Και χρειαζόμαστε την Αρχαιολογία, αφενός ως επιστήμη που τη διδάσκονται τα παιδιά μας στα αμφιθέατρα και τις αίθουσες ενός από τους σημαντικότερους αναπτυξιακούς πυλώνες της χώρας μας, τα Πανεπιστήμια, και αφετέρου διότι οφείλουμε να αφουγκραστούμε τις σύγχρονες επιταγές της, να ενσωματώσουμε τις ωφέλιμες παραμέτρους της στην εξέλιξη της ως επιστημονικός κλάδος στην πόλη μας.

Γιατί η επιστήμη αυτή βρίσκεται σε διαρκή διάλογο όχι μόνον με επιστήμονες του ιδίου αντικειμένου σε επίπεδο διεθνών συνεργασιών αλλά και με τις τοπικές κοινωνίες, στον ταχύτατα μεταλλασσόμενο κόσμο μας.

Συγχαίρω λοιπόν κι ευχαριστώ τους διοργανωτές, για την εκδήλωση και την εν γένει επιστημονική τους δράση.

Είμαι σίγουρος τέλος, ότι κατά τη διάρκεια των ερευνών, των απαντήσεων στα ερωτήματα που απασχολούν την επιστήμη που υπηρετείτε και τις γέφυρες συνεργασίας που θα οικοδομήσετε, θα βρείτε χρόνο για να περιηγηθείτε στο Αίγιο και στην γύρω περιοχή και ν’ ανακαλύψετε τη δυναμική και την ομορφιά του τόπου και των ανθρώπων του.

Είμαι βέβαιος ότι θα εκπλαγείτε από όσα έχει να σας καταμαρτυρήσει το παρελθόν του και απ’ όσα έχει να σας προσφέρει το παρόν του.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Recent Posts