Χαιρετισμός 6ο Φόρουμ Υγείας και Ανάπτυξης

 In Ομιλίες

Κύριε Περιφερειάρχη,

Κύριε Πρόεδρε του Επιμελητηρίου Αχαΐας,

Κυρία και κύριε πρόεδρε του Ιατρικού και Οδοντιατρικού Συλλόγου Πάτρας και των ΜΚΟ που συνδιοργανώνετε τις θεματικές του 6ου Φόρουμ Υγείας,

Φίλες  και φίλοι,

Θέλω καταρχάς να σας ευχαριστήσω θερμά για την ιδιαίτερη τιμή που μου κάνατε να χαιρετήσω  τις συζητήσεις του 6ου Φόρουμ Υγείας ως αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της ΝΔ.

Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία που παίρνετε να διοργανώσετε εκδήλωση με δύο σημαντικά θέματα, τον ιατρικό τουρισμό το πρωί και για το ρόλο της διατροφής στην υγεία το απόγευμα.

Έχω τονίσει πολλές φορές σε ομιλίες μου και ασχολούμαστε με το θέμα αυτό ως ΝΔ, ότι ο ιατρικός τουρισμός αποτελεί έναν τομέα που μπορεί να αποφέρει στη χώρα πολλά έσοδα και να συμβάλει σε ένα συνολικά νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο ιατρικός τουρισμός συνδυάζει τη στροφή σε πιο ήπιες και εναλλακτικές μορφές τουρισμού,  με βασική αξία  το σεβασμό του περιβάλλοντος αλλά και το όφελος της τοπικής κοινωνίας. Αντιστρατεύεται το μαζικό καταναλωτικό πρότυπο που ωφελεί τις γιγάντιες επιχειρήσεις τουρισμού.

Με αυτόν δηλαδή οι τουρίστες – ασθενείς αναζητούν   θεραπεία στην υγεία των (για παράδειγμα νεφροπαθείς ή ασθενείς που χρήζουν μετανοσοκομειακής αποκατάστασης), αλλά και ευεξία ή και το συνδυασμό αυτών. Ο ασθενής κατά αυτόν τον τρόπο γίνεται και τουρίστας, γιατί επιδιώκει και τη γνωριμία με τον τόπο προορισμού όπου του παρέχεται θεραπεία, με την περιήγηση και τη συμμετοχή σε τοπικές δραστηριότητες και ασχολίες.

Έτσι λοιπόν, μπορούν να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε συνδυασμό με τις υποδομές, τους τρόπους μεταφοράς καθώς και τα συστήματα κρατήσεων που εφαρμόζονται και στον μαζικό τουρισμό.

Ο νομός της Αχαΐας,  αποτελεί σήμερα μια περιοχή που χαρακτηρίζεται τουριστική. Η Αχαΐα πληροί εκείνες τις προϋποθέσεις (τουριστικές και ιατρικές υποδομές, με γενικό και πανεπιστημιακό νοσοκομείο, εξειδικευμένο προσωπικό, περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους) ώστε να  αναπτυχθεί, να αξιοποιήσει περαιτέρω το ντόπιο ανθρώπινο δυναμικό και, γιατί όχι, να γίνει και χώρος προσέλκυσης νέου εξειδικευμένου προσωπικού ώστε να μην καταφεύγει στο εξωτερικό.

Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν κάποια δειλά βήματα προς την κατεύθυνση της προώθησης του  ιατρικού τουρισμού όπως η απόφαση για δημιουργία στην Αθήνα Διεθνούς Κέντρο Τουρισμού Υγείας, αλλά ειδικά η ανταπόκριση της Πολιτείας στην πρόκληση της ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού είναι κατώτερη των περιστάσεων. Η χώρα μας κινδυνεύει να χάσει ευκαιρίες που άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή γειτονικές μας όπως η Βουλγαρία και η Τουρκία, σπεύδουν να αξιοποιήσουν.

Σας θυμίζω εδώ ότι ο παγκόσμιος κύκλος εργασιών του ιατρικού τουρισμού φθάνει τα 40 δισ. δολάρια, καθώς περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι ταξίδεψαν στο εξωτερικό για κάποια ιατρική πράξη. Στη δε Ευρώπη, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, ο κύκλος εργασιών του τουρισμού υγείας, μαζί με ευρύτερα τις υπηρεσίες ευεξίας και λουτροθεραπείας, φθάνει τα 47 δισεκατομμύρια ευρώ!

Τα έσοδα της χώρας μας όμως για το 2016 ήταν μόνο 1,08 δισ. ευρώ (2,3% των συνολικών εσόδων στις χώρες της Ε.Ε.) όταν στην Πορτογαλία ανήλθαν σε 1,73 δισ. ευρώ – είναι δηλαδή περίπου 65% υψηλότερα.

Η στρατηγική για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού χάνεται στις γραφειοκρατικές δομές των συναρμόδιων υπουργείων Υγείας και Τουρισμού. Δυστυχώς, το θεσμικό έργο που έχει παραχθεί σε αυτό τον τομέα ανάγεται στο 2013, χωρίς έκτοτε να έχουν γίνει πρόσθετα βήματα.

Ο ΕΟΠΥΥ μόνο έχει κάνει μερικά βήματα στον τομέα της ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού με την πρωτοβουλία του για τη δημιουργία ενημερωτικής πύλης στο διαδίκτυο (portal), ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο συνεργασίας με αντίστοιχα ασφαλιστικά ταμεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών που έχουν καίριο ρόλο στον ιατρικό τουρισμό, αφού καλύπτουν μεγάλο μέρος του κόστους ιατρικών πράξεων στο εξωτερικό.

Χρειάζονται αντίστοιχες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υγείας για τη θεσμοθέτηση ρυθμιστικού πλαισίου, μέσω του οποίου θα γίνει η ορθή καταγραφή και πιστοποίηση όλων των παρόχων υπηρεσιών υγείας, που ενδιαφέρονται για την παροχή των υπηρεσιών τους σε ξένους επισκέπτες.

 

Στο θέμα της διατροφής και τη σχέση της με την Υγεία πιστεύω ότι η δημιουργία κουλτούρας πρόληψης με τη σωστή διατροφή και την ενημέρωση μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των νοσολογικών καταστάσεων.

Σήμερα, είναι προφανές πως η ιατρική επιστήμη και η τεχνολογία με τα νέα φάρμακα, τα εξελιγμένα εμβόλια και τα πρωτοποριακά μηχανήματα που εμφανίζονται έχουν συνδράμει  ώστε η ανθρωπότητα να μπορεί αν αντιμετωπίσει αρκετές ασθένειες και να τις θεραπεύσει.

Αλλά είναι σημαντική η εκδήλωσή σας αυτή γιατί προσπαθεί να αναδείξει και άλλους παράγοντες, όπως  η διατροφή που συμβάλλουν στην πρόληψη αλλά και στην καταπολέμηση  των νόσων. Πρώτος άλλωστε ο μεγάλος γιατρός Ιπποκράτης είχε πει ότι «Η τροφή σου πρέπει να γίνει το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να γίνει η τροφή σου».

Υπάρχουν σήμερα σημαντικές έρευνες, που δείχνουν ότι διάφορες τροφές και συνολικά η μεσογειακή διατροφή, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης διάφορων μορφών ασθενειών, όπως του καρκίνου, αλλά και στην επίτευξη σωστού σωματικού βάρους. Αν συνοδεύονται μάλιστα και από στοιχειώδη άσκηση του σώματος μπορεί να συμβάλουν στη άριστη φυσική κατάσταση των πολιτών.

Δυστυχώς όμως, ακόμα και οι πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ειδικά τα ελληνόπουλα είναι από τα πιο υπέρβαρα παιδιά στην Ευρώπη, και αυτό πρέπει να μας χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου.

Θα περιμένω λοιπόν με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα του 6ου Φόρουμ σας γιατί και εμείς στη ΝΔ θέλουμε στον τομέα της δημόσιας υγείας να εμπλουτίσουμε το πρόγραμμά μας και γιατί πιστεύουμε ακράδαντα πως τα θέματα της δημόσιας υγείας των πολιτών είναι εξίσου σημαντικά όπως της οικονομίας.

Και πάλι σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και εύχομαι καλή επιτυχία στις εκδηλώσεις σας!

 

Recent Posts