«Αδιαπραγμάτευτος στόχος της ΝΔ ενίσχυση του ΕΣΥ»

 In Άρθρα

του Ιάσονα Φωτήλα

Τίποτα δεν μπορεί σήμερα, να αναιρέσει, πολύ περισσότερο να αντικρούσει, το γεγονός ότι αδιαπραγμάτευτος στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων σ’ αυτό.

Στις συνεχείς επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ ότι αποσκοπούμε στην απαξίωση του ΕΣΥ κι εν τέλει στην ιδιωτικοποίηση του,

απαντάμε με τα πεπραγμένα μας.

Στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν όλα τα συστήματα υγείας -και το δικό μας- δοκιμάστηκαν από μία πρωτοφανή παγκόσμια πανδημική κρίση. Το δικό μας Εθνικό Σύστημα Υγείας στάθηκε όρθιο. Τα καταφέραμε καλύτερα από άλλες χώρες που έχουν ενδεχομένως, πιο ανεπτυγμένα συστήματα. Όμως, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πανδημία κατέδειξε και τις μεγάλες αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και μάς καθοδήγησε για το πώς πρέπει να παρέμβουμε, ώστε να τις διορθώσουμε. Τα βήματα που ήδη έγιναν είναι:

*Δαπάνες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας 3,8 δισ. το 2019, 5,2 δισ. το 2023, μία σημαντική αύξηση της τάξης του 37%.

*Κάτι παρακάτω από 100.000 εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το 2019. Οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ ανέρχονται σήμερα στις 107.000.

*Από  τις περίπου 600 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, το 2019, με τη συμμετοχή του δημοσίου, του ιδιωτικού τομέα, πολλών ιδιωτών δωρητών, προσεγγίζουμε σήμερα τις 1.300.

*Προχωρήσαμε στη μεταρρύθμιση του προσωπικού γιατρού και σχεδόν 5.000.000 πολίτες είναι εγγεγραμμένοι. Έχουμε 3.500 εγγεγραμμένους ιατρούς και έχουν γίνει παραπάνω από 8,5 εκ. επισκέψεις.

*Αύξηση 10% των μισθών του ιατρικού προσωπικού.

*Θέσπιση ειδικών επιδομάτων για τους εργαζόμενους στις ΜΕΘ, για αναισθησιολόγους, για τους γιατρούς του ΕΚΑΒ, για αυτούς που μετακινούνται στα νησιά.

*Το 2019 δεν είχαμε ουσιαστικά κανένα πρόγραμμα πρόληψης. Πλέον έχουμε, με πιο εμβληματικό από όλα το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά».

Τα βήματα της δεύτερης τετραετίας  

Στη δεύτερη τετραετία της διακυβέρνησης μας, προτεραιότητα μας είναι να οικοδομήσουμε το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Επί της ουσίας, αυτό που καλούμαστε να κάνουμε είναι να χτίσουμε πάνω στις βάσεις που έχουμε ήδη βάλει.

Κι αυτές αφορούν όλο το φάσμα των σχετικών πολιτικών, ξεκινώντας από τη Δημόσια Υγεία, την πρόληψη, την πρωτοβάθμια φροντίδα, το τι γίνεται στα νοσοκομεία μας, αλλά και το τι γίνεται μετά από την νοσοκομειακή περίθαλψη.

Δίνουμε έμφαση:

*Στον εξορθολογισμό των Κέντρων Υγείας, ανακατασκευάζοντας 156 από αυτά.

*Στην αξιοποίηση σημαντικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να ξαναφτιάξουμε ουσιαστικά τα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) σε 80 νοσοκομεία.

*Στην καθολική εφαρμογή του θεσμού του προσωπικού γιατρού.

*Στο επιθετικό πρόγραμμα των προληπτικών εξετάσεων, το οποίο έχουμε ήδη σχεδιάσει και υλοποιούμε.

*Στην αξιολόγηση, σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μπορούμε να έχουμε πραγματική δικαιοσύνη και ίση πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για κάθε Ελληνίδα, για κάθε Έλληνα, ανεξαρτήτως, του που κατοικεί, ανεξαρτήτως εισοδήματος.

*Χρειαζόμαστε 10.000 πρόσθετους υγειονομικούς, πρωτίστως νοσηλευτές και γιατρούς σε ορίζοντα τετραετίας. Και αυτό βρίσκεται στον προγραμματισμό των προσλήψεων για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Γιατί για πρώτη φορά έχουμε πια τη δυνατότητα να προγραμματίζουμε τις προσλήψεις μας σε βάθος χρόνου.

Τούτων δοθέντων, έχουμε πια μια συγκροτημένη άποψη για το τι ακριβώς θα πρέπει να γίνει στον τομέα της Υγείας τα επόμενα τέσσερα χρόνια, και ως εκ τούτου θα υλοποιήσουμε το σχέδιο μας.

Σε κάθε περίπτωση, ας συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε μπροστά μας να διανύσουμε μια μεγάλη απόσταση για να γίνουμε, επιτέλους, μια πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα. Αλλά το  ενθαρρυντικό είναι ότι βρισκόμαστε πλέον στο σωστό δρόμο, τον οποίο θα πρέπει να συνεχίσουμε να διανύουμε. Μαζί.

Επομένως, να μην αφήσουμε καμία ψήφο να πάει χαμένη στην κάλπη της 25ης Ιουνίου. Αντίπαλός μας, ουσιαστικά, είναι ο εφησυχασμός, και μόνο αυτός.

Ο Ιάσονας Φωτήλας είναι υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας ΝΔ

Recent Posts