Χαιρετισμός Ανάπτυξη Αιγιαλείας πολιτισμός – αθλητισμός

 In Ομιλίες

Κύριε δήμαρχε,

Κύριε Λουλούδη ,

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι βουλευτές,

Κύριοι εκπρόσωποι φορέων του δήμου Αιγιαλείας,

Φίλες και φίλοι,

Θέλω καταρχάς να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση να μιλήσω για την ανάπτυξη της Αιγιαλείας με όχημα τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Και πρέπει να δώσω τα συγχαρητήρια στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» και στους φορείς που συνδιοργανώνουν το συνέδριο, γιατί αποδεικνύουν το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για την ανάπτυξη της περιοχής.

Επιτρέψτε μου καταρχάς ένα σχόλιο για τη σχέση πολιτισμού με την καθημερινότητά μας. Γιατί ξέρετε ότι ειδικά ο πολιτισμός δεν είναι μόνο τα μνημεία, οι τέχνες και οι σχετικές εκδηλώσεις. Είναι και οι άνθρωποι με την καθημερινότητά τους.

Και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δυστυχώς ακόμα και στον πολιτισμό της καθημερινότητά δίνει συνέχεια εξετάσεις και τα αποτελέσματα που φέρνει είναι πάντα θλιβερή πρωτιά: στη χυδαιότητα και στις ύβρεις.

Προχθές, με αφορμή την παραίτηση του – πρώην πια – υπουργού Εξωτερικών, είδαμε ένα Υπουργικό Συμβούλιο να μετατρέπεται σε ρινγκ με ύβρεις μεταξύ Υπουργών και εκφράσεις χαμηλού επιπέδου. Προ ημερών πάλι ο γνωστός κ. Πολάκης ξεκάθαρα δήλωσε πως πρέπει να βάλουν στη φυλακή μερικούς γιατί αλλιώς δεν παίρνουν οι εκλογές!!! Θα μπορούσα να αναφέρω αναρίθμητα περιστατικά απειλών, εκβιασμών και χυδαιοτήτων αλλά πραγματικά αναρωτιέμαι πόσο χαμηλά θα φτάσουν ακόμα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που, θυμηθείτε φίλες και φίλοι, μας μίλησαν για ηθικό πλεονέκτημα και για έναν άλλο πολιτισμό.

Αποδεικνύουν αυτό που λέω συνέχεια, ότι η καταστροφή που έχουν επιφέρει δεν είναι μόνο στην οικονομία που μας γύρισαν πίσω αρκετά χρόνια χρεώνοντάς μας δεκάδες δις αλλά κυρίως στους θεσμούς και στον πολιτισμό της χώρας, αυτοί που ήρθαν με το πρόσωπο του δήθεν καινούργιου για να διώξουν το παλιό…

Και πιστεύω ότι χωράει πολιτισμός στην πολιτική! Θα έπρεπε…  Γιατί εκτός των άλλων είναι λέξεις ομόριζες, έννοιες βγαλμένες από την ίδια μήτρα, στοιχεία με κοινό αποδέκτη και δημιουργό κοινό: την πόλη.

Μιλώντας τώρα επί της ουσίας για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό στο δήμο της Αιγιαλείας και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της περιοχής, θα έλεγα καταρχάς πως το σύνολο του δήμου έχει ένα πλούσιο πολιτιστικό και φυσικής ομορφιάς απόθεμα. Ξεκινάει από τα βάθη των χιλιετιών με ακόμα και προελληνικούς οικισμούς, προχωρώντας στην αρχαιότητα με τους οικισμούς όπως Αιγείρα, Αιγές, Βούρα, Κερύνεια, Ελίκη, Αίγιο, και Ρύπες. Εδώ ιδρύθηκε τον 8ο αι. π.χ. η 1η Αχαϊκή Συμπολιτεία, με έδρα την Ελίκη και κατόπιν το Αίγιο. Υπήρξε η πρώτη στην ιστορία ομοσπονδιακή δημοκρατία, 2600 χρόνια πριν τις Η.Π.Α. και 2800 χρόνια πριν την Ευρωπαϊκή Ένωση!

Ο δήμος έχει επίσης ένα μεγάλο σύνολο από βυζαντινές μεταβυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια. Αποτέλεσε δε κατά τα νεώτερα χρόνια σημείο συνάντησης για προετοιμασία της Επανάστασης του 1821 με την ιστορική μάζωξη της Βοστίτσας στις 26 Ιανουαρίου του 1821 που πια εορτάζεται. Στο δήμο Αιγιαλείας πραγματοποιούνται επίσης σε όλα τα δημοτικά του διαμερίσματα μία σειρά γιορτές και φεστιβάλ καθόλη τη διάρκεια του έτους με ποικίλο περιεχόμενο, ενδεικτικά αναφέρω το φεστιβάλ λαδιού, τα «Οινοξένεια» όπου φέτος τιμήθηκε η διεθνούς φήμης κορινθιακή σταφίδα του Αιγίου, το παιδικό καρναβάλι, μουσικές συναυλίες, αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού και πολλά άλλα.

Υπάρχουν επίσης το φαράγγι του Βουραϊκού με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο αλλά και η λίμνη Τσιβλού τοποθεσίες που συνδυάζουν τη φυσική ομορφιά με δυνατότητες εναλλακτικού τουρισμού.

Τι πρέπει να γίνει λοιπόν περαιτέρω ώστε αυτό το απόθεμα και οι πολύπλευρες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις να γίνουν πόλοι που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του δήμου και κυρίως στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που τόσο έχουμε ανάγκη; Νομίζω ότι υπάρχουν δυνατότητες σε δύο βασικούς τομείς χωρίς σε καμία περίπτωση να θέλω να υποτιμήσω ότι έχει γίνει έως τώρα.

Τα πρώτο έχει να κάνει με τις υποδομές του δήμου. Δηλαδή για να προβληθεί το Αίγιο και τα όμορα δημοτικά διαμερίσματα και να προσελκυστούν ακόμα περισσότεροι επισκέπτες – τουρίστες χρειάζεται να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση των υφιστάμενων υποδομών ή να προωθηθούν νέα έργα στην περιοχή.

Μόλις πρόσφατα έγινε κατορθωτή η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Αθήνας – Πάτρας που πραγματικά  είναι ένα πρώτο βήμα. Δεν έχει συνδυαστεί όμως με την διέλευση του τρένου από την περιοχή που αρχίζει και αποκτά διευρυμένη σημασία στη μετακίνηση με ασφάλεια και λιγότερο κόστος για τους πολίτες αλλά και τους τουρίστες της περιοχής. Δεν έχει προχωρήσει επίσης η ανάπτυξη του λιμανιού με δημιουργία μαρίνας σύγχρονων προδιαγραφών αλλά και δημιουργία υποδομής για ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων, όπως επίσης δεν έχει προωθηθεί και η δυνατότητα δημιουργίας σύγχρονων ξενοδοχειακών μονάδων που μπορούν να αποτελέσουν κίνητρα προσέλκυσης επενδύσεων και τουριστών (ουσιαστικά μόνο μία μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα υπάρχει στην περιοχή του Αιγίου). Θα μας πει περισσότερα σχετικά ο φίλος Στράτος Βαρδάκης

Τέλος, παρότι προχωράει ο εκσυγχρονισμός των αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου και έχουν δημιουργηθεί νέες όπως το κολυμβητήριο με παρακείμενα γήπεδα, πιστεύω πως μπορεί να υπάρξουν επιπλέον παρεμβάσεις για τη νεολαία της περιοχής. Η περαιτέρω δημιουργία χώρων άθλησης για τους νέους της πόλης (γήπεδα 5×5 για ποδόσφαιρο) και η αξιοποίηση σχετικών κονδυλίων από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς για την άθληση τους όχι μόνο σε επαγγελματικό επίπεδο μπορεί να δώσει μία ακόμα διέξοδο.

Και πιστεύω ότι πρέπει να δούμε και το όφελος που θα είχε η πόλη του Αιγίου από τους παράκτιους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Πάτρα το 2019 με την πραγματοποίηση ενός σχετικού event στην πόλη που έχει σχετικές υποδομές, εφόσον βέβαια και η δημοτική αρχή προτείνει έγκαιρα και τεκμηριωμένα σχετική δραστηριότητα.

Το δεύτερο που μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερα είναι η δημιουργία της ιδιαίτερης πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής με την κατάλληλη στρατηγική μάρκετινγκ.

Φίλες και Φίλοι,

Η πολιτιστική κληρονομιά, υλική και άυλη, και ο σύγχρονος πολιτισμός αναγνωρίζονται σήμερα ως κύρια στοιχεία ταυτότητας κάθε πόλης – δήμου και ως συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω της συμβολής τους στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

H στρατηγική μάρκετινγκ του τόπου της Αιγιαλείας δεν πρέπει να είναι απλά ένα επικοινωνιακό εργαλείο ούτε το μόνο ζητούμενο είναι να βρεθεί ένα σλόγκαν ή ένα λογότυπο: πρόκειται για μια μακροχρόνια διαδικασία, η οποία προϋποθέτει ένα υπόβαθρο κατανόησης του δήμου όπου η συμμετοχή των τοπικών φορέων – συλλόγων και των κατοίκων κρίνεται απαραίτητη. Στόχος είναι η περιοχή να βελτιώσει την εικόνα και τη φήμη της, να προσελκύσει επισκέπτες, επενδύσεις ή νέους κατοίκους και να δημιουργήσει αισθήματα ταύτισης και περηφάνιας στους μόνιμους κατοίκους.

Αφενός τα μνημεία, τα μουσεία και το δομημένο περιβάλλον και αφετέρου τα φεστιβάλ μουσικής και κινηματογράφου, οι εικαστικές εκθέσεις και αθλητικά γεγονότα, έχουν τη δύναμη να χαρακτηρίζουν μια πόλη και έναν δήμο ευρύτερα και να συμβάλλουν στην αναζωογόνησή της.

Και το Αίγιο με τα μουσεία του, όπως το πρόσφατο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο που πρωτοστάτησε η κ. Βάνα Μπεντεβή, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το αρχαίο θέατρο, την Ελίκη που μένει αναξιοποίητη παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κ. Ντόρας Κατσωνοπούλου, τα ποικίλα φεστιβάλ του και με τα ιδιαίτερης ποιότητας προϊόντα του μπορεί να γίνει μία περιοχή που θα αναγεννηθεί συνολικά και πάντα με συνέργιες μεταξύ των φορέων της περιοχής.

Και μπορεί να δοθεί περαιτέρω ώθηση με την περιποίηση του αστικού περιβάλλοντος, όχι τόσο με έργα βιτρίνας όσο με την ουσιαστική αξιοποίηση υπαρχόντων διατηρητέων και άλλων κτιρίων που τώρα είναι κενά και ρημάζουν ή ακόμα και με την σχεδιασμένη επέκταση του σχεδίου πόλης. Αν συνδυαστεί με την αποσυμφόρηση από πολλά παλιά και άχρηστα κτίρια που είναι εστίες ακαλαισθησίας και ρύπανσης, θα δώσει άλλο τόνο στην πόλη του Αιγίου.

Έτσι θα δημιουργηθεί ένα εξωστρεφές μοντέλο ανάπτυξης με προτεραιότητα στην ίδια τη γη, στο φυσικό περιβάλλον και στον πολιτισμό ώστε να συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη συγκράτηση της φυγή του εργαζόμενου πληθυσμού, ειδικά των νεότερων γενεών.

Με αυτές τις σκέψεις και πάλι σας ευχαριστώ για  την πρόσκληση και θα περιμένω τα αποτελέσματα του συνεδρίου σας.

Σας ευχαριστώ.

Recent Posts