Χαιρετισμός για αερομεταφορές: Παρόν και μέλλον Περιφερειακή Ανάπτυξη

 In Ομιλίες

Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι διοργανωτές του συνεδρίου, Φίλοι Πλάτωνα Μαρλαφέκα και Φωκίωνα Ζαΐμη,

Κυρία και κύριοι συνάδελφοι βουλευτές,

Κύριοι δήμαρχοι,

Φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση να μιλήσω στο 13o συνέδριό σας ως βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι προφανές πως η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου των αερομεταφορών στη χώρα μας και ειδικά στη Δυτική Ελλάδα, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού και της προσέλκυσης επισκεπτών στην περιοχή μας.

Ειδικά οι αερομεταφορές ευνοούν την προσέλκυση τουριστών που προέρχονται από μακρινές αποστάσεις όπως ΗΠΑ ή ΚΙΝΑ. Άρα η μεταφορική πολιτική των κυβερνήσεων έχει άμεση επίδραση στους προορισμούς που είναι διαθέσιμοι, όταν μάλιστα έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια διεθνώς ο αριθμός των τουριστών που ταξιδεύουν αεροπορικώς.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δέσμια των ιδεοληψιών της το 2015 καθυστέρησε δραματικά στον σχεδιασμό των αερομεταφορών, ειδικά για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που τελικά παραχωρήθηκαν σε ξένη εταιρεία (στη Fra Port, εάν θέλεις αναφέρεις το όνομα).

Δεν μας προξενεί καμία εντύπωση βέβαια, άλλωστε αναλόγως έχει πράξει και στο σύνολο των αναγκαίων έργων στην ξηρά όπως στην Πατρών – Πύργου, που είμαστε στα μέσα Οκτωβρίου του 2018 κύριε Υπουργέ (σ.σ Σπίρτζης), και ακόμα να ξεκινήσει το έργο για το οποίο ορκιζόσασταν ότι το 2016 θα ξεκινούσε…

Και βέβαια, οι ιδεοληψίες, τα γραφειοκρατικά και φορολογικά εμπόδια έχουν ως συνέπεια τη γενικότερη αποεπένδυση στη χώρα μας. Συνεχίζουν να αποχωρούν μεγάλες και ιστορικές επιχειρήσεις μεταφέροντας την έδρα τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Εχθές ήταν η σειρά του Τιτάνα να το πράξει και επίσης προ ημερών η Blackrock ανακοίνωσε το πάγωμα επένδυσης στην Αθήνα (σ.σ στον Κηφισό εμπορικό κέντρο)… Είναι προφανές πως δεν μπορεί με αυτή την κυβέρνηση να υπάρξει σοβαρή αναπτυξιακή πολιτική.

Υπάρχουν όμως τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και στον τομέα των αερομεταφορών, τώρα μάλιστα που λόγω κυρίως διεθνών συγκυριών υπάρχει περαιτέρω αύξηση του τουριστικού ρεύματος. Έχει παρέλθει το 2016 όπου υπήρξε μεν αύξηση τουριστών αλλά πτώση στα έσοδα.

Οι χρονιές του 2017 και του 2018 δείχνουν ότι πρέπει καλύτερα και γρηγορότερα να αξιοποιήσουμε τις υποδομές μας.

Ειδικά το αεροδρόμιο στον Άραξο, μαζί με αυτά στην Κάρπαθο, στη Χίο, στην Καλαμάτα και στην Αλεξανδρούπολη παρουσιάζει μεγάλη αύξηση της επιβατικής κίνησης (πλέον ξεπερνάει τις 100.000 επισκέψεις), και θα μπορούσε τα επόμενα χρόνια να παίξει σημαντικό ρόλο και στις εμπορευματικές μεταφορές.

Ανάλογα έργα αναβάθμισης μπορούν να προχωρήσουν στο πολιτικό αεροδρόμιο στο Επιτάλιο στην Ηλεία (σ.σ κάνει μικρές κινήσεις ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γεωργιόπουλος, μόνο με κρατικά λεφτά εννοείται).

Και πρέπει τέλος να γνωρίζουμε ποια είναι η τελική θέση του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών για το ενδεχόμενο λειτουργίας και πολιτικού αεροδρομίου στην Ανδραβίδα!

Και αν η άποψη του Υπουργείου είναι αρνητική για την υλοποίηση του έργου, όπως προέβλεπαν οι σχετικές μελέτες, να μας εξηγήσει για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό και τι πιστεύει για τις υπαρκτές εναλλακτικές προτάσεις των φορέων της Ηλείας για χαμηλού κόστους εργασίες, ώστε να λειτουργήσει επιβατικός σταθμός πτήσεων “charter” και εμπορευματικός “cargo”.

Επίσης, κάτι που πρέπει να επισημανθεί, είναι ότι υπάρχει τώρα και το νομοθετικό πλαίσιο για την έναρξη των αερομεταφορών μέσω υδροπλάνων στην περιοχή της Πάτρας, παρόλο που και εδώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ άργησε δραματικά να προωθήσει το αναγκαίο νομοθετικό πλαίσιο και το έκανε ακόμα πιο γραφειοκρατικό.

Θυμίζω ότι είχε φτιαχτεί επί Νέας Δημοκρατίας το 2013, πάγωσε λόγω του γνωστού πισωγυρίσματος στην οικονομία το 2015 και ολοκληρώθηκε τώρα αφού είχε βγει σε διαβούλευση από το 2016!

Χρειαζόμαστε λοιπόν ολοκληρωμένο σχέδιο και πολιτική βούληση, όχι ιδεοληψίες και καθυστερήσεις χωρίς λόγο, ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω ο κλάδος των αερομεταφορών, με συνέργειες όπου είναι δυνατόν μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Κυρίαρχος στόχος για μας στη Νέα Δημοκρατία πρέπει να είναι ένας: η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δουλειές, δουλειές, δουλειές! Αυτό υπόσχομαι και σε αυτόν τον τομέα ότι θα γίνει με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη!

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας και θα περιμένω τα αποτελέσματά του για την επόμενη ημέρα στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Σας ευχαριστώ.

Recent Posts